mgr Marcin Osowski
mgr Bartłomiej Dorożyński
Koło Naukowe Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ powstało z inicjatywy Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Wspólne zamiłowanie do działania i podejmowania dodatkowych aktywności zrodziło projekt powstania organizacji zrzeszającej osoby, których pasją jest dietetyka. Jest to wewnątrzuczelniana organizacja skupiająca studentów pragnących poszerzać swoją wiedzę z zakresu dietetyki oraz medycyny, także tej niekonwencjonalnej.
Początek działalności można datować na 28 maja 2014 roku. Koło skupia ponad trzydziestu aktywnych członków i w dalszym ciągu prężnie się rozwija.
W ramach Koła Naukowego Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ podejmowane są działania z zakresu popularyzacji wiedzy, prowadzenia badań naukowych i edukacji żywieniowej. Koło Naukowe Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ w ramach swojej działalności bierze udział w konferencjach naukowych oraz organizuje spotkania w Uczelni ze specjalistami do spraw żywienia i żywności.
Podczas cyklicznych zebrań odbywają się ciekawe dyskusje dotyczące zawodu dietetyka, najnowszych doniesień akademickich oraz opiniotwórczych książek lub filmów dokumentalnych, dzięki którym studenci podnoszą własne kompetencje.
Stałym elementem, będącym miłym wytchnieniem od strony typowo naukowej, są tematyczne spotkania kulinarne, aranżowane przez opiekuna Koła. W trakcie zajęć praktycznych studenci mogą zmierzyć się z wybranymi przez siebie przepisami, świetnie się przy tym bawiąc i doskonaląc swoje gastronomiczne umiejętności.
Dla członków Koła organizowane są również warsztaty poświęcone m.in. „Tradycyjnej Medycynie Chińskiej” prowadzone przez specjalistkę w tym zakresie, wykładowcę Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
Wszystkich zainteresowanych współpracą serdecznie zapraszamy oraz prosimy o kontakt na adres e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. lub z opiekunem Koła.
Nasze motto brzmi:
"Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu"
Artur Schopenhauer
SIMC-International Medical Congress of Silesia
• Klaudia Cesarz: Assessment of nutritional status of nursing home residents in the Silesian province using the MNA questionnaire
• Dominika Klimek: Evaluation of iron intake by women aged 19-50
• Anna Zabochnicka: Effect of protein intake on the kidney condition of athletes
SWSM-OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA STUDENTÓW ŚLĄSKIEJ WYŻSZEJ SZKOŁY MEDYCZNEJ W KATOWICACH
• Klaudia Cesarz: Ocena stanu odżywienia pensjonariuszy Domów Pomocy Społecznej na terenie województwa śląskiego na podstawie pomiarów antropometrycznych
• Klaudia Cesarz: Ocena poprawności jadłospisów w placówkach przedszkolnych na terenie Śląska pod względem spożycia produktów zbożowych i mlecznych przez dzieci
• Dominika Klimek: Ocena poprawności jadłospisów w placówkach przedszkolnych na terenie Śląska pod względem spożycia produktów zbożowych i mlecznych przez dzieci
• Anna Zabochnicka: Charakterystyka Białka Oraz Wpływ Spożycia Białka Na Czynność Nerek
MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA- ŻYWIENIE I LECZENIE ŻYWIENIOWE W OPIECE GERONTOLOGICZNEJ
• Klaudia Cesarz oraz Aleksandra Maciejewska - 2 miejsce w sesji posterowej. Celem pracy było porównanie stanu odżywienia pacjentów w zależności od klasyfikacji zastosowanej do interpretacji skali BMI.
Turniej wiedzy dietetycznej Nutriada 2023:
• 3 miejsce - Patrycja Smolińska, Amelia Palka i Karolina Sijewska
• 4 miejsce - Aleksandra Maciejewska, Paulina Kuna, Żaneta Szczeć
III Uczelniany Turniej Wiedzy Dietetycznej SWSM
• I miejsce:
– I poziom: Amelia Palka i Karolina Sijewska
– II poziom: Aleksandra Maciejewska i Żaneta Szczeć
Analiza diety Polaków w aspekcie zgodności z wytycznymi NIZ PZH.
Badanie jadłospisów przedszkolnych w odniesieniu do aktualnych rekomendacji.
Interakcje doustnej antykoncepcji hormonalnej z lekami, ziołami i żywnością.
Wpływ składników diety na sen.
Wpływ stosowania probiotyków na psychikę człowieka.
W roku 2021/2022 koło liczy 18 członków.
W ramach spotkań Koła przygotowywane są prace badawcze celem przedstawienia ich na Konferencjach Naukowych oraz przygotowanie potencjalnej publikacji w monografii. Ponadto w przygotowaniu jest również praca przeglądowa celem publikacji w czasopiśmie naukowym.
Członkowie Koła Naukowego Dietetyków przygotowują się również do prestiżowego ogólnopolskiego turnieju wiedzy dietetycznej Nutriada 2022, który odbędzie się dnia 6-7 maja 2022 roku.
The evaluation of the awareness of breastfeeding or modified milk on the health-promoting properties of human milk
Autor: Anna Bijak, opiekun: mgr Marcin Osowski
Ocena stanu wiedzy na temat kawy
Autor: Bartłomiej Dorożyński, opiekun: mgr Marcin Osowski
Zaprezentowanie pracy podczas IX Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
Wpływ bioaktywnych składników soku z buraka na wydolność fizyczną
Autor: Bartłomiej Dorożyński, opiekun: mgr Marcin Osowski
Zaprezentowanie pracy podczas IX Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
opublikowanie w czasopiśmie naukowym "Postępy fitoterapii" artykułu naukowego o wstępnym tytule "Kakao i jego wpływ na zdrowie człowieka".
Antyoksydanty zawarte w kakao jako istotny element zmniejszania ryzyka chorób sercowo naczyniowych. Przygotowanie pełnotekstowej publikacji.
Zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych stosujących dietę wegańską ze szczególnym uwzględnieniem witaminy B12 oraz D. Przygotowanie pełnotekstowej publikacji.
The evaluation of the awareness of breastfeeding or modified milk on the health-promoting properties of human milk. – przygotowanie wystąpienia na konferencję naukową.
opublikowanie w recenzowanych czasopismach naukowych punktowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego prac przygotowanych przez studentów naszego koła naukowego,
przedstawienie na Międzynarodowej Konferencji Naukowej w Katowicach-Ligocie, wyników obecnie prowadzonych badań oraz dalsza ich publikacja,
przedstawienie na IX Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, wyników obecnie prowadzonych badań oraz dalsza ich publikacja.
Zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych stosujących dietę wegańską
Udział w VIII Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki
Praca: Zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych stosujących dietę wegańską
Autor: Marta Wojciechowska
Opiekun pracy: mgr Marcin Osowski
"Potencjał żywieniowy bioaktywnych składników czekolady".
"Analiza porównawcza asortymentu produktów light z ich tradycyjnymi odpowiednikami w grupie przetworów mlecznych".
Praca: "Potencjał żywieniowy bioaktywnych składników czekolady" - PRACA WYRÓŻNIONA
Autor: Bartłomiej Dorożyński, Aleksandra Grabowska
Opiekun pracy: mgr Marcin Osowski
Praca: "Analiza porównawcza asortymentu produktów light z ich tradycyjnymi odpowiednikami w grupie przetworów mlecznych".
Autor: Michał Urbanek, Martyna Czich
Opiekun pracy: mgr Marcin Osowski
"Ocena wpływu wybranych źródeł błonnika pokarmowego na zmiany poziomu glukozy w surowicy krwi: Studium przypadku".
Tematy spotkań – SEMESTR ZIMOWY:
Obesitogeny środowiskowe,
Zespół Pradera-Williego (PWS),
Śląskie potrawy wigilijne w odsłonie light
Tematy spotkań – SEMESTR LETNI:
konsultacje dietetyczne dla chłopca chorującego na zespół Downa
Praca: "Ocena wpływu wybranych źródeł błonnika pokarmowego na zmiany poziomu glukozy w surowicy krwi: Studium przypadku" – PRACA NAGRODZONA.
Autor: Joanna Waśków
Opiekun pracy: mgr Anna Brończyk-Puzoń
"Soki owocowe w kontekście spożycia cukru przez dzieci".
"Dieta w kontekście dysmorfii mięśniowej (bigoreksja)".
"Wpływ temperamentu na sposób żywienia".
"Lecznicze działanie śliwki umeboshi".
"Zdrowotne właściwości oleju z czarnuszki".
Praca nr 1.: „Efektywna suplementacja witaminą D2 u osób stosujących dietę wegetariańską”
Ogólnopolska Konferencja Congressus Dietetica V, 10-11.04.2015r., Łódź
Streszczenie pracy opublikowane zostanie w czasopiśmie Congressus Dietetica.
Autor: Aleksandra Penter
Opiekun pracy: mgr Katarzyna Fizia
Praca nr 2.: „Rola dietetyka w terapii wybranych zaburzeń odżywiania”.
I Ogólnopolska Konferencja Naukowa: „Dietetyka i Zdrowie publiczne w wymiarze interdyscyplinarnym”, 27.03.2015r., Katowice
Autor: Iwona Zieleń
Opiekun pracy: Anna Brończyk-Puzoń