Serdecznie zapraszamy studentów i sympatyków kosmetologii, dietetyki, gastronomii oraz kierunków pokrewnych do wzięcia udziału w X Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, która odbędzie się 17 i 18 czerwca 2021 roku (czwartek – piątek) w formie on-line (szczegółowy program zostanie opublikowany na początku czerwca).
Udział w konferencji jest bezpłatny. Warunkiem uczestnictwa w konferencji jest nadesłanie zgłoszenia do dnia 28.05.2021 r.
Dla autorów wyróżnionych prac przewidziane są atrakcyjne nagrody.
Szczegółowe informacje.
Serdecznie zapraszamy studentów SWSM do wzięcia udziału w I Uczelnianym Turnieju Wiedzy Dietetycznej organizowanym w ramach X Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach w formie on-line.
Turniej odbywać się będzie na dwóch poziomach:
– POZIOM I – skierowany do studentów studiów licencjackich semestrów od I do IV,
– POZIOM II – skierowany do studentów studiów licencjackich semestrów od V do VII oraz studentów uzupełniających studiów magisterskich wszystkich semestrów.
Liczba drużyn biorących udział w turnieju jest ograniczona do 10 w ramach danego poziomu (decyduje kolejność zgłoszeń).
Dla pierwszych 3 drużyn z największą liczbą punktów w ramach Poziomu I i Poziomu II przewidziano atrakcyjne nagrody!
Zapraszamy wszystkich pasjonatów do stworzenia KULINARNEGO SHOW w ramach X Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach w formie on-line. Uczestnicy konkursu będą mieli niepowtarzalną okazję przenieść odbiorców w niezwykły świat potraw, świat koloru, smaku, aromatycznego zapachu.
Zadaniem konkursowym jest nadesłanie filmów pokazujących przygotowanie i zaprezentowanie DANIA GŁÓWNEGO (film po zmontowaniu nie powinien być dłuższy niż 20-30 minut). Uczestnikami konkursu są studenci SWSM.
Dla autorów wyróżnionych prac przewidziano atrakcyjne nagrody!
Serdecznie zapraszamy studentów SWSM do wzięcia udziału w I Uczelnianym Turnieju Makijażu MAGICY WIZAŻU – MAKIJAŻ WIECZOROWY organizowanym w ramach X Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach w formie on-line.
Zadaniem konkursowym jest nadesłanie filmów pokazujących powstawanie całego makijażu i efektu końcowego z odpowiednią stylizacją fryzury i ubioru. Przedmiotem oceny jest makijaż, natomiast ubiór i fryzura stanowią dopełnienie całości.
Dla autorów wyróżnionych prac przewidziane są atrakcyjne nagrody.
Szanowni Studenci,
jest nam miło poinformować, że w tym semestrze możecie korzystać bezpłatnie z programu Kcalmar.pro dla Dietetyków. W związku z nawiązaniem współpracy z firmą, Studenci mogą wykorzystywać program do układania jadłospisów w warunkach domowych w celu przygotowania niezbędnych prac podczas zajęć dydaktycznych. Aby uzyskać dostęp do programu, Student powinien się zgłosić do prowadzącego, który nada mu dostęp do konta Studenckiego w okresie październik 2020 - luty 2021.
https://kcalmar.com/dietetyk/
System Obsługi Toku Studiów (SOTS) czyli ultranowoczesny system dziekanatowy do obsługi studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej.
Z radością informujemy, że Pani dr Monika Zygmuntowicz została powołana na członka Krajowego Zespołu Kontrolerów przy Krajowej Radzie Fizjoterapeutów.
Serdecznie gratulujemy.
Nakładem wydawnictwa Harde ukazała się książka „Alopecjanki. Historia łysych kobiet”. Publikacja pokazuje historie dziesięciu kobiet, dotkniętych alopecją, czyli łysieniem plackowatym. Mają za sobą traumatyczne doświadczenia odrzucenia, upokorzenia. Przeszły długą drogę do akceptacji samych siebie i nauczyły się z alopecją żyć. Wśród nich studentka Dietetyki Sportowej SWSM, Marta Staroń.
Z przyjemnością informujemy, że Pani Dorota Szymańska, tegoroczna Absolwentka kierunku Dietetyka I stopnia, wydaje książkę pt. "Kuchnia malucha. Profesjonalny poradnik żywienia małych dzieci", która od 14 października b.r. dostępna będzie w księgarniach m. in. w EMPIKU (wyd. Dragon). Książka zasili także zasoby Biblioteki SWSM.
W dniu 15 września 2020 r. w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Rudzie Śląskiej odbyły się warsztaty pt. "Możliwości wykorzystania ziół" zorganizowane dla dzieci klas 1-3 w ramach realizowanego przez Szkołę projektu "Kłodnicka Eko-Baza". Na zaproszenie Dyrekcji i uczniów tej Szkoły, warsztaty poprowadziły Panie mgr Iwona Zieleń-Zynek oraz Joanna Kowalska, na co dzień wykładowczynie Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach oraz praktykujące Dietetyczki, a także Pani Martyna Puc, studentka studiów magisterskich kierunku Dietetyka.
W ramach przeprowadzonych warsztatów uczniowie m.in. próbowali samodzielnie ułożyć piramidę zdrowego żywienia, opisywali swoje nawyki żywieniowe, a także próbowali wyjaśnić kim jest i czym zajmuje sie Dietetyk. Następnie za pomocą zmysłu węchu, dotyku i smaku rozpoznawali najbardziej popularne zioła, wśród których znalazła się pietruszka, pokrzywa zwyczajna, tymianek, mięta pieprzowa, rozmaryn, rokitnik skrzyp polny oraz lipa.
Podsumowaniem warsztatów było stwierdzenie wielkiego przyrodnika, lekarza i filozofa XVI w. – Paracelsusa, który powiedział, że „nasze łąki i lasy to wielkie apteki”.
Szanowni Państwo,
Pierwszego października 2020 r. rozpoczęliśmy nowy rok akademicki 2020/2021. Inauguracja roku akademickiego miała formę zdalną. W tym dniu do Społeczności Akademickiej zostało skierowane słowo Rektora Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, a wykład inauguracyjny pt. „Jadalne bezkręgowce jako alternatywne źródło białka" wygłosił dr Łukasz Chajec. Przemówienie oraz wykład udostępniono poprzez platformę Google G Suite.
Komisja Konkursowa informuje, że w konkursie na najlepszą pracę licencjacką wyróżniona została praca Pani Angeliki Kozłowskiej, absolwentki kierunku kosmetologia o tytule: "Ocena wpływu oleju konopnego na stan skóry trądzikowej – analiza przypadku" (promotor pracy: dr Anna Krzeszewska-Zaręba).
W konkursie na najlepszą pracę magisterską Komisja postanowiła przyznać trzy wyróżnienia:
• dla Pani Korneli Kalarus, absolwentki kierunku kosmetologia za pracę "Ocena stopnia zabarwienia włosów przez barwniki naturalne zawarte w wybranych surowcach roślinnych" (promotor pracy: dr Radosław Balwierz),
• dla Pani Agnieszki Kulpy, absolwentki kierunku dietetyka za pracę "Porównanie wiedzy żywieniowej rodziców rozszerzających dietę dzieci metodą tradycyjną i rodziców stosujących metodę BLW" (promotor pracy: dr Karolina Kulik-Kupka),
• dla Pani Aleksandry Zator, absolwentki kierunku dietetyka za pracę "Ocena wiedzy osób chorych na stwardnienie rozsiane na temat dietoterapii" (promotor pracy: dr Aneta Kościołek).
Wszystkim Paniom serdecznie gratulujemy!
Marta od lat choruje na łysienie plackowate, jako jedyna kobieta w Polsce dotarła do półfinału w 1. edycji #ninjawarriorpolska. Po 12 latach porzuciła pracę w korporacji i zajęła się dietetyką. Martę i innych odważnych zawodników zobaczycie już dzisiaj w 4. odcinku w POLSAT.
O Marcie i innych zawodnikach przeczytacie w aplikacji ninjawarrior.page.link/app