
W dniach 9 i 10 stycznia 2019 Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach w ramach cyklu edukacyjnego Akademia Medycyny i Piękna już po raz kolejny zaprosiła młodych pasjonatów sztuki kulinarnej na Pokaz Kuchni Molekularnej prowadzony przez światowej klasy eksperta i mistrza kuchni – Łukasza Konika. Zapraszamy do obejrzenia galerii z pokazu.
W ramach bezpłatnych spotkań edukacyjnych z cyklu „Akademia Medycyny i Piękna SWSM” w dniach 9 i 10 stycznia 2019 r. w sali audiowizualnej SWSM (wysoki parter) po raz kolejny odbędzie się - mrożąca nie tylko krew - prezentacja kulinarnej awangardy, czyli pokaz kuchni molekularnej!
Po raz 10 zabrzmiał w murach Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach uroczysty Gaudeamus Igitur. Rektor i Senat Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach serdecznie dziękują wszystkim studentkom i studentom za liczne przybycie na Inaugurację Roku Akademickiego 2018/2019.
"It’s official! Kraków is the best place in Europe for food, says European Academy of Gastronomy" – The First News. Europejska Akademia Gastronomii uznała, że najlepszym kulinarnym miejscem na mapie Europy jest Kraków!
https://www.thefirstnews.com/article/its-official-krakow-is-the-best-place-in-europe-for-food-says-european-academy-of-gastronomy-2250
Komisja Konkursowa informuje, że w roku akademickim 2017/2018 zwyciężczynią konkursu na najlepszą pracę licencjacką została pani Aneta Bochenek za pracę pt. "Ocena sposobu żywienia osób z cukrzycą typu II", natomiast zwyciężczynią konkursu na najlepszą pracę magisterską została pani Angelika Targos za pracę pt. "Porównanie nawyków żywieniowych oraz stopnia aktywności fizycznej mieszkańców Śląska i okręgu Hordaland w południowej Norwegii po 65 roku życia".
Uroczystość wręczenia nagród odbędzie się w siedzibie Uczelni podczas Inauguracji Roku Akademickiego 2018/2019 w dniu 27 września (czwartek) 2018 r., o godzinie 16:30.
Student pierwszego roku Dietetyki #SWSM Tomasz Jędrzejek bierze udział w ważnym dla zdrowia i świadomości społecznej programie Metamorfoza Nowe Życie Mamy. Cieszy nas to bardzo i czekamy na relację po zakończeniu programu!
https://m.facebook.com/MetamorfozaMamyBielsko/
Do porannej kawy polecamy Wam nowy wpis na blogu Muscle-Zone.pl. Jako, że cały czas można rekrutować się na studia dietetyczne na prywatnych i państwowych uczelniach nasza studentka Joanna Haśnik postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej. Komentujcie pod wpisem na blogu, jesteśmy ciekawi Waszego zdania.
Cieszą nas bardzo tak szczegółowe i pozytywne opinie o przebiegu studiów. Pani Joanna Haśnik, absolwentka i studentka SWSM tak o nas pisze na swoim blogu.
|
Serdecznie dziekujemy wszystkim uczestnikom, którzy wzięli udział w VIII Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki, która odbyła się w 28.06.2018 r. |
Ogłaszamy dodatkowy nabór na 3-miesięczne praktyki od lipca do września dla studentów kształcących się na kierunku kosmetologia w firmie PLANET SPA w Paphos na Cyprze https://www.planetspa.net/branches/paphos, która ma swoje salony odnowy biologicznej w luksusowych hotelach. Szczegółowe informacje na stronie lub u mgr Edyty Łozowskiej
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
18 kwietnia 2018 w naszej pracowni odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne, które poprowadził Pan Marcin Pieńkosz pracujący na co dzień w pięciogwiazdkowym hotelu "gwiazd i celebrytów" Soho House Berlin. Uczestnicy warsztatów mieli okazję nauczyć się przygotowywania wykwintnego menu śniadaniowego pod okiem prawdziwych profesjonalistów obsługujących gwiazdy takie jak, min.: Sting, Meryl Streep, George Clooney, Ryan Reynolds, Rihanna, Adele, Kanye West, Agnieszka Holland, Borys Szyc i wielu, wielu innych.
Dziękujemy za przybycie na Dzień Otwarty SWSM. W programie Dnia Otwartego, który odbył się w siedzibie SWSM 12 kwietnia, przygotowaliśmy dla Was ciekawe prelekcje i warsztaty, spotkania z naszymi wykładowcami i studentami, możliwość zapoznania się z wyposażeniem naszych pracowni oraz perspektywami zawodowymi, jakie czekają na absolwentów kierunków Kosmetologia, Dietetyka i Gastronomia.
11 kwietnia 2018 gościliśmy w murach naszej uczelni delegację z International Culinary Arts Institute of Swiss Education Group z Lucerny i Montreux w Szwajcarii, założonej przez Antona Mosimanna, szefa kuchni brytyjskiego dworu. Goście spotkali się z władzami uczelni, przedstawicielami kadry wykładowej i studentów, wzięli udział w zajęciach kulinarnych oraz zwiedzili obie wieże. Zainicjowane zostały rozmowy o współpracy i patronacie. Poznaliśmy też specyfikę kształcenia w dziedzinie Sztuki Kulinarnej w innych krajach europejskich i na świecie. Zapraszamy do obejrzenia galerii.