
11 kwietnia 2018 gościliśmy w murach naszej uczelni delegację z International Culinary Arts Institute of Swiss Education Group z Lucerny i Montreux w Szwajcarii, założonej przez Antona Mosimanna, szefa kuchni brytyjskiego dworu. Goście spotkali się z władzami uczelni, przedstawicielami kadry wykładowej i studentów, wzięli udział w zajęciach kulinarnych oraz zwiedzili obie wieże. Zainicjowane zostały rozmowy o współpracy i patronacie. Poznaliśmy też specyfikę kształcenia w dziedzinie Sztuki Kulinarnej w innych krajach europejskich i na świecie. Zapraszamy do obejrzenia galerii.
W dniach 27- 28 marca 2018 r. Śląska Wyższa Szkoła Medyczna wzięła udział Ogólnopolskich Targach "EDUKACJA 2018" w katowickim Spodku. Nasza oferta jak zwykle cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, a nasi studenci z zaangażowaniem odpowiadali na Wasze pytania dotyczące studiów w SWSM. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Was, że warto postawić na Dietetykę, Kosmetologię i Gastronomię i już wkrótce zobaczymy się w murach Uczelni.
21 marca 2018 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Jaworznie odbył się międzyszkolny konkurs kulinarny „Moje pasje kulinarne”. Uczniowie szkół średnich rywalizowali ze sobą przygotowując konkursowe dania. Nie mogło tam zabraknąć Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, która objęła patronatem całą imprezę oraz ufundowała nagrody rzeczowe oraz zniżki na studia dla najlepszych zawodników.
LUBUSKI CUP 2017 - WINNER & BEST COMPETITION COCKTAIL
V BARMAŃSKI CHALLENGE - 2nd PLACE & BEST FINAL COCKTAIL
BALLANTINE’ S BARTENDER CHALLENGE - TOP 40
ABSOLUT SHAKE IT UP 7 - TOP 15
HANKY BANNISTER 2016 COMPETITION - TOP 6 to tylko niektóre z tytułów, które zdobył Antek Wyszyński, student GastronomiiŚląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
Grażyna Studzińska-Cavour próbuje się dowiedzieć, skąd się bierze tak nietuzinkowe hobby i co dalej robić, kiedy się karierę zaczyna od podium.
Znamy już wyniki Nutriady 2018! Jedna z dwóch drużyn #SWSM zajęła drugie miejsce, przegrywając o 0,34 punkta ze zwycięzcami!
Marcin Magiera, Magdalena Sobolewska, Aneta Pietrzak, gratulujemy!
Poprzez ćwiczenia można wypracować precyzję, oko do symetrii, techniki nakładania pasty, umiejętność improwizacji i tworzenia kompozycji. Aleksandra Loska, studentka Grafiki i przedstawicielka Samorządu Studentów WSTI, artystka-hennistka mówi o swojej pasji i pracy w rozmowie z Grażyną Studzińską-Cavour.
W dniach 14 i 15 listopada Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach w ramach cyklu edukacyjnego Akademia Medycyny i Piękna już po raz kolejny zaprosiła młodych pasjonatów sztuki kulinarnej na Pokaz Kuchni Molekularnej prowadzony przez światowej klasy eksperta i mistrza kuchni – Łukasza Konika. Zapraszamy do obejrzenia galerii z pokazu.
![]() |
W dniach 30 września - 2 października w Londynie odbyły się prestiżowe Mistrzostwa Europy w malowaniu paznokci – Nailympia Competition London 2017. Nasza absolwentka Natalia Ptaszek zdobyła pierwsze miejsca w kategoriach Art Winner of Winners, Gel Perfect Match TO vs. Sculpture, Fantasy Complete Look, drugie miejsca w kategorii Gel Sulpture, Gel Tip Overlay oraz trzecie miejsce w kategorii Soak Off Gel Polish Manicure. |