
W dzisiejszych czasach rośnie rola racjonalnego żywienia, ponieważ chcemy jeść smacznie i zdrowo. Jedzenie to przecież życiowa konieczność, ale jednocześnie przyjemność, sposób spędzania czasu wolnego, styl życia, a także narzędzie „smakowania” świata i innych kultur.
Nowo otwarty kierunek (studia inżynierskie: 7 semestrów w formie stacjonarnej i niestacjonarnej) jest odpowiedzią Uczelni na zapotrzebowanie rynku i coraz większe zainteresowanie potencjalnych studentów Gastronomią. Mając na uwadze możliwości naszych absolwentów na rynku pracy, stworzyliśmy wszechstronny program nauczania, kładący nacisk na dużą ilość zajęć praktycznych.
|
Sztuka kulinarna |
Ze względu na interdyscyplinarny charakter nauczania Absolwent kierunku Gastronomia będzie dobrze przygotowany do pracy na wielu stanowiskach w branży gastronomicznej. Znajdzie zatrudnienie w: - restauracjach, hotelach, |
|
Zarządzanie gastronomią |
|
|
Gastronomia w hotelarstwie i zakładach żywienia zbiorowego |
|
|
||
|
Czy zastanawialiście się, dlaczego niektórzy restauratorzy uzyskują status gwiazd, celebrytów, są bohaterami programów telewizyjnych, ekspertami w mediach, osiągają sukces finansowy i szacunek, a do ich zakątków kulinarnych ludzie zapisują się z dużym wyprzedzeniem?
Tytuł Master in Gastronomy, czy też Master In Culinary Arts (Inżynier Gastronomii) na całym świecie otwiera drzwi do ciekawej, różnorodnej, międzynarodowej i perspektywicznej ścieżki kariery. Ma ten kierunek Harvard, ma Boston University, jest obecny w uczelniach wyższych Francji, Anglii, Szwajcarii. Dyplom Gastronomii posiadają najlepsi szefowie światowych kuchni, właściciele hoteli i wiodących restauracji, a także tysiące innych ludzi, którzy w swej drodze do doskonałości dowiedzieli się, że rzeczy proste na pozór, wcale takimi nie są. W krajach o wysokim statusie społecznym, uniwersyteckie kształcenie w tej dziedzinie to norma.
Gastronomia, jako kierunek studiów wyższych, to relatywnie nowe, lecz bardzo szybko rozwijające się zjawisko w świecie nauki. Dziwi Was miejsce gastronomii w nauce? Uważacie, że dyplom nie jest potrzebny do upieczenia chleba? A do wyrwania zęba? Przecież nic prostszego, prawda? Dawniej robili to kowale! Narastająca potrzeba profesjonalnego podejścia do odżywiania, jako ważnego elementu życia trafia właśnie w swój wyczekany, właściwy czas. Z roku na rok rośnie zainteresowanie specjalistycznym wykształceniem. Gastronomia bowiem, to dziedzina, która urosła do rangi sztuki kulinarnej, tworzonej przez wielowymiarową grupę profesjonalistów związanych z naszym życiowym zadowoleniem.
Dlaczego sztuka kulinarna jest sztuką? Co różni ją od zwykłego gotowania? Wiedza? Instynkt? Doświadczenie? Pasja? Świadomość? Coś jeszcze?
Gastronomia to medycyna, dietetyka, technologia, ekonomia i tajniki zarządzania przedsiębiorstwem, logistyka, marketing, prawo i sporo innych, komplementarnych dziedzin. Wszystkich ich i wielu innych uczymy na specjalistycznym, inżynierskim kierunku Gastronomia w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej.
Gastronomia to nie tylko gotowanie, ale też kompozycja potraw, właściwy dobór składników, ich pochodzenie, obróbka, technologia żywności, sposób podania, wartości odżywcze, budowanie zadowolenia, zdrowia, a co za tym idzie dobrego samopoczucia i lojalności gości. To praca z ludźmi, psychologia, zarządzanie lub bycie członkiem zespołu, poznawanie nowoczesnych technologii, przyrządów, urządzeń, technik, metodologii sprzedaży, zrównoważonego rozwoju, rynku lokalnego, a także holistycznej opieki nad ciałem, obejmującej dietę, indywidualny sposób przyswajania jej składników, lecznicze właściwości potraw itp. Gastronomia to też dziennikarstwo kulinarne, prasowe i telewizyjne, turystyka, wydarzenia, jak wesela, catering, dostawy, rynek artykułów do wyposażenia i dekoracji, design i oczywiście biznes.
Z badań Eurostatu wynika, że poświęcamy jej gros swoich przychodów, a wskaźnik ten wciąż rośnie. Jednym z zaznaczających się trendów światowej gospodarki ostatnich lat jest coraz szybszy wzrost rynku produktów luksusowych. Rynek ten to nie tylko produkty, dobra materialne ale także usługi – produkty dla duszy. Statystyki wskazują, że współczynnik wydatków na luksusowe produkty niematerialne jest tym większy w budżecie osób zamożnych, im zamożność jest bardziej „ugruntowana”, nie tylko stopniem zamożności, lecz także długością, jej trwania – swoistą tradycją. W Polsce potencjał wzrostu tego rynku jest szczególnie wysoki. Można jeździć mercedesem i jadać w McDrive, ale to raczej nie chodzi w parze. Konsumenci z wyższej materialnie półki nie zadowalają się typowym jedzeniem. Dbają o zdrowie, satysfakcję i wizerunek. Ten trend, szczególnie w Polsce, rośnie w niesamowitym tempie. Jedzenie to sztuka, pasja, sposób na życie. Tu pojawia się miejsce na Gastronomię na SWSM.
|
|
|
||
Sztuka kulinarna |
Zarządzanie gastronomią |
Gastronomia w hotelarstwie
|
Studia na kierunku Gastronomia, to nie zbiór kursów doskonalenia zawodowego. To holistyczne podejście do żywienia, kształcące specjalistów uzupełniających się dziedzin. To podniesienie jakości i świadomości rynku konsumenckiego.
Nie wiemy, ile już wiesz i co potrafisz. Nie wiemy, jak bardzo kochasz to, co robisz, a do jakiego stopnia kieruje Tobą ciekawość. Nie wiemy, dokąd zmierzasz i co chcesz osiągnąć. Ale wiemy na pewno, że potrafimy Ci w tym pomóc. Ugruntujemy to, co już wiesz, poszerzymy horyzonty, pokażemy nowe ścieżki. Jeżeli planujesz długą drogę i mierzysz wysoko, damy Ci możliwość zrealizowania marzeń. Odkryjemy Twój talent, ukierunkujemy.
Chcesz swobodnie rozmawiać z gośćmi w obcym języku, znać psychologiczne podstawy pracy z ludźmi, metody opanowania pracy nad ciałem, sztuki konwersacji, savoir-vivre, protokołu dyplomatycznego, etyki i estetyki?
Nauczymy Cię tego.
Chcesz stosować nowoczesne technologie w swojej pracy? Tworzyć niebanalne, oryginalne dania przy użyciu unikalnych urządzeń, a także wykorzystywać komunikację cyfrową do ich promocji? Poznać podstawy kreatywnej fotografii, filmowania i prezentacji potraw? Wzornictwa, dekoracji, kompozycji barw i smaków?
Nauczymy Cię tego.
Chcesz zarządzać zespołem, tworzyć projekty, ubiegać się o fundusze i dotacje, rozliczać rachunkowość firmy, mieć nadzór nad sprawozdawczością i obrotem finansowym? Chcesz znać metodykę pracy na wszystkich stanowiskach procesu kulinarnego? Chcesz stosować skuteczne tajniki sprzedaży?
Nauczymy Cię tego.
Chcesz praktycznej wiedzy z dziedziny gotowania, piekarnictwa, cukiernictwa, przetwórstwa, kuchni molekularnej, regionalnej, tradycyjnej, narodowej, wegańskiej, frutariańskiej, dietetycznej? Chcesz wiedzy o produktach, składnikach, przyprawach, a także dietach, alergiach, zdrowym stylu życia, procesach fizyko-chemicznych i budulcach tkanek?
Nauczymy Cię tego.
Chcesz umiejętności logistycznych, zarządzania czasem, kształtowania wizerunku, komunikacji interpersonalnej i wiedzy z zakresu towaroznawstwa?
Tego też Cię nauczymy.
Chcesz zostać baristą? Enologiem? Krytykiem lub dziennikarzem kulinarnym?
Damy Ci i taką możliwość.
Program studiów łączy wiedzę z zakresu nauk biochemicznych, dietetycznych i gastronomicznych, z praktyczną umiejętnością wykonywania zawodu w nowoczesnych warunkach rynkowych.
Nasz program nauczania obejmuje wszystkie zalecenia zawarte w standardzie kształcenia dla tego kierunku. Dodatkowo poszerzony został o przedmioty przygotowujące do pracy w wybranej specjalności. W ramach tych przedmiotów będą przedstawione treści dotyczące m.in. sztuki kulinarnej, carvingu, czy realizacji potrzeb żywieniowych różnych grup populacyjnych i kulturowych.
Ważną częścią programu kształcenia są praktyki zawodowe. Będą one realizowane tak, aby studenci nabyli umiejętności niezbędne do pracy w branży gastronomicznej.
• Technologia gastronomiczna: |
• Fotografia kulinarna |
Studia mają charakter praktyczny, w szczególności znaczna część zajęć warsztatowych będzie prowadzona w specjalistycznie pracowniach, w tym w specjalistycznie wyposażonej kuchni.
SWSM to jedna z najlepiej wyposażonych uczelni na Śląsku. Do dyspozycji naszych studentów przeznaczyliśmy, m. in. przestronną i nowoczesną pracownię żywienia, pracownię biologiczną, pracownię chemiczną oraz wiele innych.
Studia mają charakter praktyczny ponieważ znaczna część zajęć warsztatowych będzie prowadzona w profesjonalnie przygotowanych pracowniach, w tym w specjalistycznie wyposażonej kuchni.
Prowadzący posiadają doświadczenie akademickie, wieloletnią praktykę dydaktyczną i specjalistyczną wiedzę nabytą podczas pracy w firmach gastronomicznych. Wielu naszych wykładowców to pracownicy przemysłu spożywczego lub branży turystycznej. Studenci SWSM mają możliwość współpracować ze swoimi przyszłymi pracodawcami.
SWSM znajduje się w nowoczesnym budynku zlokalizowanym w ścisłym centrum Katowic przy ulicy Mickiewicza 29. Siedziba Uczelni jest położona w niewielkiej odległości od najważniejszych punktów komunikacyjnych miasta na skraju płatnej strefy parkowania. Na terenie budynku znajdują się: stołówka oraz restauracja, powierzchnie wypoczynkowe wraz z patio, poczta, kiosk i przychodnia lekarska.
Opinie naszych studentów są najlepszym dowodem, że warto studiować w SWSM.
Oto niektóre z recenzji Uczelni, którymi podzielili się na profilu uczelnianym na FB i nie tylko.
|