mgr Paweł Siodłok pawel.siodlok@swsm.pl
Członkami Koła mogą być studenci kierunku KOSMETOLOGIA, DIETETYKA oraz GASTRONOMIA.
Cel:
Głównym celem koła jest rozwijanie i wzbogacanie poczucia piękna, wrażliwości i estetyki wśród członków Koła, doskonalenie umiejętności posługiwania się technologią informacyjną, połączenie technik fotografowania, znajomości sprzętu z obróbką cyfrową.
Obszar naukowy zainteresowań koła:
- zdjęcia dokumentacyjne diagnostyczne: zmarszczki, zmiany na skórze, przebarwienia
- fotografia portretowa,
- makrofotografia detalu skóry
- fotografia w kosmetologii estetycznej i upiększającej
- fotografia produktów spożywczych
- fotografia potraw
- rola zdjęć w dietetyce i gastronomii
Tematyka:
- Poznanie podstawowego sprzętu do wykonywania zdjęć – aparaty fotograficzne, zasady ich działania, obsługa trybu manualnego w lustrzance cyfrowej.
- Zasady kompozycji – złoty podział, mocne punkty, łączenie zdjęć w zestawy gotowe do publikacji, uspokajanie i dynamizowanie kompozycji.
- Etapy przygotowania planu zdjęciowego, dobranie odpowiedniego sprzętu oraz scenografii.
- Adobe Photoshop/Lightroom, czyli ciemnia cyfrowa.
- Lampy światła błyskowego oraz ciągłego, zastosowanie, rodzaje (wbudowane w aparat, zewnętrzne, modyfikatory, blendy).
- Zasady wykonywania zdjęć przy świetle naturalnym oraz łączenia go ze światłem sztucznym.
- Makrofotografia
- Metody porównywania fotografii we wstępnej selekcji, wybór do dalszej obróbki.
Archiwizacja zdjęć, tworzenie backupu na różnych nośnikach oraz platformach (dyski zewnętrzne, chmury danych). Metody przesyłania zdjęć o dużej rozdzielczości.
- Przygotowanie zdjęć do druku oraz prezentacji w internecie – zagadnienie profili barwnych.
- Fotografia kreacyjna – zapoznanie się z technikami pracy fotografów modowych oraz kulinarnych – tworzenie własnych sesji kreacyjnych.
Koło Fotograficzne – Synestezja
Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice
e-mail: info@swsm.pl
tel. (032) 207 27 05