Uczelnia
Dla kandydata
Dla studenta
Kursy i szkolenia
Kontakt
Więcej
Dnia 16 grudnia 2014 r. Koło Naukowe Dietetyków SWSM zorganizowało tematyczne spotkanie kulinarne pt. „Dietetyczne dania wigilijne”.
Prężnie działająca i zmotywowana kilkunastoosobowa grupa studentów pod kierownictwem mgr Anny Brończyk-Puzoń oraz mgr Katarzyny Fizi dała pokaz swoich kulinarnych umiejętności, brawurowo przygotowując szereg smacznych i zdrowych dań wigilijnych z wegańską „rybą” po grecku w postaci tofu na czele.
Nieco mniej awangardowe, aczkolwiek wcale nie gorsze okazały się być pozostałe potrawy, takie jak: kutia, barszcz z uszkami, bigos ze śliwkami czy zupa migdałowa z ptysiowymi groszkami. Wszystkie dania były równie udane!
Niestety, jak to zwykle bywa, nie obyło się też bez małego zgrzytu. Niżej podpisany – przewodniczący Koła, nie chcąc być gorszym od reszty ekipy, postanowił dać przykład i podjął się najtrudniejszego wyzwania, jakim był… sernik żurawinowy. Nie był to jednak zwykły sernik, o nie! Miał mieć makowy spód, migdałów w brud, do tego orzechy i oczywiście wspomniana wcześniej żurawina. Zapowiadało się naprawdę pięknie! Tak też było – „niżej podpisany” przy niewielkiej pomocy pozostałych osób dzielnie radził sobie ze wszystkimi instrukcjami zawartymi w przepisie. Udawało mu się to do tego stopnia, że czujne oczy bardziej doświadczonych koleżanek przestały być zwrócone na drżące ręce stawiającego pierwsze kroki w cukiernictwie przewodniczącego, a zaczęły zajmować się grającym na gitarze kolędy i wprawiającym nas w świąteczny nastrój koledze Pobłockim. Końcowego efektu takiego obrotu spraw można się domyślić, warto jedynie wtrącić, że stwierdzenie „kąpiel wodna” nie odnosi się tylko do czynności związanych z codzienną higieną… Ostatecznie, co zaskakujące, sernik okazał się zjadliwy! Miał dwa centymetry grubości i był całkiem smaczny.
Tytułem podsumowania, nasze wigilijne spotkanie należy zaliczyć do bardzo udanych i pouczających. Wszyscy członkowie Koła świetnie się bawili i niecierpliwie czekają na kolejne kuchenne wyzwania.
Przewodniczący Koła Naukowego Dietetyków SWSM
Piotr Rzepecki