Uczelnia

Dla kandydata

Dla studenta

Kursy i szkolenia

Kontakt

Więcej

Zwiń menu

Relacje ze spotkań koła

Dietetyczne dania wigilijne

Dnia 16 grudnia 2014 r. Koło Naukowe Dietetyków SWSM zorganizowało tematyczne spotkanie kulinarne pt. „Dietetyczne dania wigilijne”.

 

Prężnie działająca i zmotywowana kilkunastoosobowa grupa studentów pod kierownictwem mgr Anny Brończyk-Puzoń oraz mgr Katarzyny Fizi dała pokaz swoich kulinarnych umiejętności, brawurowo przygotowując szereg smacznych i zdrowych dań wigilijnych z wegańską „rybą” po grecku w postaci tofu na czele.

 

Nieco mniej awangardowe, aczkolwiek wcale nie gorsze okazały się być pozostałe potrawy, takie jak: kutiabarszcz z uszkamibigos ze śliwkami czy zupa migdałowa z ptysiowymi groszkami. Wszystkie dania były równie udane!

 

Niestety, jak to zwykle bywa, nie obyło się też bez małego zgrzytu. Niżej podpisany – przewodniczący Koła, nie chcąc być gorszym od reszty ekipy, postanowił dać przykład i podjął się najtrudniejszego wyzwania, jakim był… sernik żurawinowy. Nie był to jednak zwykły sernik, o nie! Miał mieć makowy spód, migdałów w brud, do tego orzechy i oczywiście wspomniana wcześniej żurawina. Zapowiadało się naprawdę pięknie! Tak też było – „niżej podpisany” przy niewielkiej pomocy pozostałych osób dzielnie radził sobie ze wszystkimi instrukcjami zawartymi w przepisie. Udawało mu się to do tego stopnia, że czujne oczy bardziej doświadczonych koleżanek przestały być zwrócone na drżące ręce stawiającego pierwsze kroki w cukiernictwie przewodniczącego, a zaczęły zajmować się grającym na gitarze kolędy i wprawiającym nas w świąteczny nastrój koledze Pobłockim. Końcowego efektu takiego obrotu spraw można się domyślić, warto jedynie wtrącić, że stwierdzenie „kąpiel wodna” nie odnosi się tylko do czynności związanych z codzienną higieną… Ostatecznie, co zaskakujące, sernik okazał się zjadliwy! Miał dwa centymetry grubości i był całkiem smaczny.

 

Tytułem podsumowania, nasze wigilijne spotkanie należy zaliczyć do bardzo udanych i pouczających. Wszyscy członkowie Koła świetnie się bawili i niecierpliwie czekają na kolejne kuchenne wyzwania.

 

Przewodniczący Koła Naukowego Dietetyków SWSM
Piotr Rzepecki

Skip to content