13 listopada 2023 r. Studenci II roku studiów licencjackich kierunku Dietetyka pod kierunkiem Pani dr Katarzyny Dudy-Grychtoł uczestniczyli w warsztatach, które odbyły się w zespole szkół nr 6 im. Mikołaja Kopernika w Rudzie Śląskiej. Celem zaplanowanych warsztatów było przedstawienie uczniom szkół średnich możliwości wykorzystania mikroorganizmów w szeroko rozumianym przemyśle, a także obserwacja mikroskopowa drobnoustrojów stosowanych w przemyśle mleczarskim, piekarniczym oraz farmaceutycznym. Warsztaty realizowane były w ramach współpracy Uczelni ze środowiskiem zewnętrznym, a ich nadrzędnym celem była wymiana i upowszechnienie nauki.
Wykorzystując swoją wiedzę oraz umiejętności zdobyte w trakcie zajęć z Mikrobiologii ogólnej i żywności studenci wskazywali na korzyści stosowania mikroorganizmów w szeroko rozumianym przemyśle, a także pomagali uczniom w pracy z mikroskopem oraz przygotowaniem mikrobiologicznych preparatów mikroskopowych i ich obserwacją.
Zajęcia warsztatowe przebiegały w sympatycznej atmosferze, a zdobyte doświadczenia z pewnością będą spożytkowane z korzyścią zarówno przez jedną jak i drugą stronę.