Uczelnia
Dla kandydata
Dla studenta
Kursy i szkolenia
Kontakt
Więcej
Forma
stacjonarna / niestacjonarna
Czas trwania
4 semestry
Poziom
II stopnia, magisterskie
Cena od
476 zł / rata
Zakłada pogłębienie wiedzy, umiejętności i kompetencji absolwenta w zakresie opieki nad jednostką w obliczu zagrożeń dla zdrowia spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej i nieprawidłowym stylem życia. Absolwent będzie przygotowany do tworzenia zespołu terapeutycznego uwzględniającego aspekty profilaktyki i leczenia chorób, w których dostosowanie żywienia jest ważnym elementem terapii.
W programie studiów zawarto efekty kształcenia, których uzyskanie pozwoli na wykształcenie absolwenta o wysokich kwalifikacjach w zakresie:
rozpoznania chorób żywieniowozależnych,
planowania i wdrażania odpowiedniego sposobu żywienia indywidualnego, zbiorowego, szpitalnego dla różnych grup ludności,
analizy procesów metabolicznych i mechanizmów ich regulacji oraz adaptacji do zróżnicowanej ilości i składu pożywienia,
kontroli jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania,
oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia,
zapobiegania niedożywieniu,
prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej.
Żywienie kliniczne:
w wyniku realizacji specjalności absolwent nabędzie pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu stosowania dietoterapii wybranych schorzeń,
ze szczególnym uwzględnieniem prowadzenia leczenia żywieniowego dojelitowego
i pozajelitowego.
Psychodietetyka:
w wyniku realizacji specjalności absolwent nabędzie pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu dietoterapii wybranych schorzeń ze szczególnym uwzględnieniem oddziaływania psycho-pedagogicznego na pacjenta.
Ziołolecznictwo i suplementacja:
w wyniku realizacji specjalności absolwent pogłębi wiedzę i umiejętności
z zakresu dietoterapii wybranych schorzeń
ze szczególnym uwzględnieniem wspomagania terapii ziołolecznictwem i suplementacją.
Obecnie nauczanie przygotowujące do zawodu dietetyka odbywa się w ramach studiów pierwszego oraz drugiego stopnia, opartych na standardach nauczania rekomendowanych przez Radę Główną Szkolnictwa Wyższego. W myśl standardów nauczania dotyczących studiów drugiego stopnia oraz założeń Procesu Bolońskiego, po uzyskaniu tytułu magistra absolwent jest przygotowany do kontynuacji nauki na studiach trzeciego stopnia z zakresu dietetyki lub kierunków pokrewnych.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia z dnia 27 kwietnia 2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (na podstawie art. 36 ust. 8 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415, z późn. zm.) dietetyk jest specjalistą ochrony zdrowia. Zawód ten jest wpisany pod numerem 228401.
Przygotowywany projekt ustawy i rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie określenia zakresu uprawnień zawodowych osób wykonujących zawód wykonywany w ochronie zdrowia – projekt z dnia 29.01.2004r. reguluje zakres tych czynności. Wg § 2.ust.1 tego projektu wykonywanie zawodu dietetyka polega na:
planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu opartego na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności;
stosowaniu żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób;
planowaniu i przygotowywaniu potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia;
samodzielnym planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet;
nadzorowaniu i kontrolowaniu prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych;
kontrolowaniu jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania;
prowadzeniu instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej;
uczestniczeniu w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i pod nadzorem lekarza;
rozpoznawaniu, zapobieganiu i leczeniu niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
ocenie stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów;
prowadzeniu dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
udzielaniu porad dietetycznych;
prowadzeniu edukacji żywieniowej.
Ponadto, wykonywanie zawodu dietetyka przez osobę posiadającą wykształcenie wyższe polega (za § 2.ust.2), obok działań wymienionych powyżej, na:
prowadzeniu samodzielnego poradnictwa żywieniowego dla różnych grup populacyjnych, zarówno ludzi zdrowych jak i chorych;
pracy w charakterze nauczyciela w zakresie żywienia człowieka i dietetyki oraz prowadzeniu szkolenia i staży zawodowych w ramach podnoszenia kwalifikacji;
planowaniu i prowadzeniu badań naukowych w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych;
planowaniu i prowadzeniu programów ochrony i promocji zdrowia.
Głównymi obszarami pracy zawodowej magistra Dietetyki będą:
poradnie dietetyczne, poradnie chorób metabolicznych, szpitale,
zakłady zbiorowego żywienia: domy opieki, przedszkola, żłobki, stołówki szkolne, sanatoria, hospicja,
placówki doradztwa żywieniowo-dietetycznego,
catering i gastronomia,
ośrodki sportowe, kluby fitness, siłownie,
zakłady produkcji preparatów żywieniowych i suplementów diet,
czasopisma medyczne.
W związku z wymienionymi powyżej kwalifikacjami, główne cele kształcenia, oparte o analizę aktualnych potrzeb na rynku pracy to:
przekazanie pogłębionej wiedzy medycznej o funkcjonowaniu człowieka w zdrowiu i chorobie;
przedstawienie ścisłego związku dietetyki z naukami medycznymi, co pozwoli na harmonijne współdziałanie z lekarzem oraz innymi specjalistami;
przekazanie specjalistycznej wiedzy i umiejętności z zakresu dietetyki niezbędnej do świadomego wykonywania zawodu oraz kontaktów ze specjalistami wykonującymi pokrewne zawody, wykształcenie umiejętności samodzielnego planowania i wykonywania usług dietetycznych oraz poradnictwa żywieniowego zgodnie z rozpoznaniem potrzeb danej osoby;
przygotowanie do funkcjonowania we współczesnym świecie rynku usług medycznych, ze szczególnym uwzględnieniem usług dietetycznych;
wykształcenie kompetencji przygotowujących do ustawicznego podnoszenia kwalifikacji zawodowych i dalszej edukacji (w tym do podjęcia studiów III -go stopnia);
wykształcenie kompetencji w zakresie relacji interpersonalnych pozwalających na nawiązywanie i utrzymywanie właściwego kontaktu z potencjalnymi klientami/pacjentami oraz przygotowanie do pełnienia funkcji edukatora zdrowia i stylu życia sprzyjającego zdrowiu fizycznemu i psychicznemu.