Uczelnia

Dla kandydata

Dla studenta

Kursy i szkolenia

Kontakt

Więcej

Zwiń menu

Cel

Studia podyplomowe z zakresu enologii mają charakter doskonalący, poszerzający wiedzę  i umiejętności praktyczne w zakresie technologii produkcji wina, klasyfikacji, normowania jakości, oceny mikrobiologicznej, chemicznej, sensorycznej oraz instrumentalnej wina, a także regulacji prawnych z zakresu enologii i sytemu prawa winiarskiego.

Kompetencje i korzyści

W trakcie  studiów podyplomowych na kierunku Enologia słuchacze  zapoznają się m.in. z teoretycznymi podstawami technologii produkcji wina, analizą, ocen,  klasyfikacją  win, czynnikami wpływającymi na właściwości prozdrowotne wina a także szerokimi aspektami sommelierstwa.

 

Absolwent będzie posiadał  wiedzę z zakresu  podstaw analizy instrumentalnej i sensorycznej wina oraz umiejętności praktyczne z  zakresu zagadnień degustacji: identyfikacji smaku, zapachu i barwy wina.

 

Absolwent pozna prawne aspekty prawne i zasady charakterystyczne dla działalności gospodarczej w obrębie produkcji i dystrybucji wina.
Studia ułatwią podejmowanie  pracy w przemyśle fermentacyjnym,  usługach, handlu i doradztwie związanym z branżą winiarską oraz enoturystyczną.

Uczestnicy

Studia te skierowane są do absolwentów wszystkich kierunków studiów I bądź II go stopnia, zainteresowanych poszerzeniem wiedzy i umiejętności w zakresie enologii.

Czas trwania studiów: 2 semestry – 220 godzin.

Opłaty

Nabór na rok akademicki 2024/2025

Liczba semestrów: 2

Semestralne czesne: 3928 zł

Miesięczne czesne: 827 zł

Wpisowe (opłata administracyjna): 0 zł

Przedmioty

Biologia winogron

Pochodzenie i biologia winorośli. Systematyka rodziny Vitaceae. Gatunki tworzące odmiany szlachetne. Budowa morfologiczna i anatomiczna krzewu/pnącza winorośli Wymagania klimatyczne i glebowe winorośli Pielęgnacja roślin. Ocena dojrzałości owoców. Czynniki kształtujące jakość winogron.

Mikrobiologia wina

Drożdże, bakterie kwasu mlekowego (np. Lactobacillus, Pediococcus, Oenococcus/Leuconostoc oeni) i bakterie kwasu octowego.

Chemia i biochemia wina

Cukry proste i złożone występujące w winogronach, właściwości fizyczne i chemiczne Oznaczanie zawartości cukrów w winach. Mechanizmy powstawania etanolu, alkoholi fuzlowych, metanolu i polioli, właściwości fizyczne i chemiczne alkoholi. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego w winach. Kwasy organiczne występujące w winogronach Pojęcie ekstraktu rzeczywistego i pozornego Dwutlenek siarki wolny i związany oraz jego właściwości fizyczne i chemiczne Metody oczyszczania i stabilizacji wina metodami fizycznymi i chemicznymi. Nieprawidłowości w produkcji wina.

Analiza instrumentalna wina
Analiza sensoryczna wina i degustacja

Sposoby produkcji a smak wina. Zasady oceny wzrokowej, aromatycznej, smakowej wina.
Degustacja win z Europy
Degustacja win z Nowego Świata Degustacja win musujących i wzmacnianych

Zdrowotne aspekty wina

Prozdrowotne właściwości wina. Od polifenoli do resweratrolu. Aspekt uzależnień i toksykologia w aspekcie składu wina.

Technologia produkcji wina i przechowalnictwo owoców
Geografia wina

Kraje winiarskie i najważniejsi producenci wina: statystyki produkcji i konsumpcji wina na świecie, wykorzystywane szczepy.
Regiony winiarskie Francji, Włoch, Hiszpanii, Niemiec, Austrii, Węgier.
Wina z nowego świata: Chile, Argentyna, RPA, USA, Australia, Nowa Zelandia

Sommelierstwo

Zasady tworzenia karty win. Czytanie etykiety.
Białe szczepy – charakterystyka i występowanie.
Czerwone szczepy – charakterystyka i występowanie.
Zasady profesjonalnej degustacji win: degustacja opisowa i w ciemno, analiza wzrokowa, zapach i smak.
Dekantacja: etapy, cel dekantowania, jakie wina dekantujemy.
Serwis wina spokojnego i musującego.
Temperatura serwowanych win. Przechowywanie wina. Dobór wina do potraw

Regulacje prawne w produkcji i dystrybucji wina

Zasady, definicje i akty prawa żywnościowego. Podstawowe zasady dotyczące znakowania żywności. Zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich. Zasady obrotu hurtowego i sprzedaży detalicznej wyrobów winiarskich. Zasady dotyczące znakowania wina

Skip to content