Uczelnia

Dla kandydata

Dla studenta

Kursy i szkolenia

Kontakt

Więcej

Zwiń menu
Koła naukowe

Chemiczne Koło Naukowe „WITAMINA”

Opiekun naukowy:

 

dr Jadwiga Nędza   jadwiga.nedza@edu.swsm.pl

 

Od listopada 2022 r. rozpoczyna swoją działalność Chemiczne Koło Naukowe „WITAMINA”.

 

W ramach koła będziemy oznaczać witaminy i inne substancje naturalne w produktach spożywczych i w kosmetykach, świetnie się  przy tym bawiąc.
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa studentów Kosmetologii i Dietetyki.

 

Stawiamy sobie za cel rozwijanie wśród studentów zainteresowań o charakterze naukowym, poszerzanie wiedzy oraz kształtowanie umiejętności samodzielnego rozwijania problemów. Efekty tych działań będą pojawiały się na konferencjach naukowych oraz w krajowych publikacjach naukowych.

 

 

Chemiczne Koło Naukowe „WITAMINA”
Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice
e-mail: info@swsm.pl
tel.
 (032) 207 27 05

 

Planowane działania w RA 2025/2026
  • Przeprowadzenie badań nad spektrofotometrycznym oznaczaniem chlorofilu w świeżych warzywach,
  • Przygotowanie artykułów naukowych,
  • Zaprezentowanie wyników badań na ogólnopolskich konferencjach naukowych.

Podsumowanie działalności

Rok akademicki 2024/2025

W listopadzie roku 2024 Chemiczne Koło Naukowe „Witamina” zakończyło działania dotyczące przygotowania posterów na Konferencję Młodych Naukowców jaka odbyła się w Łodzi. Na konferencji, Śląską Wyższą Szkołę Medyczną reprezentowali: Arkadiusz Dec, Bernadeta Nowak, Marlena Duraj-Lelonek, Agnieszka Krzus wraz z opiekunem koła dr Jadwigą Nędza. Studenci prezentowali postery z zakresu interesującej ich tematyki.

 

Na XX Ogólnokrajowej Konferencji Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój, która odbyła się w listopadzie 2024r. w Uniwersytecie Medycznym w Łodzi zaprezentowane zostały następujące postery:

  1. „Antyoksydanty i wpływ na organizm człowieka” – Agnieszka Krzus, Bernadeta Nowak, Marlena Duraj-Lelonek, Arkadiusz Dec, Elżbieta Rucka, Marta Romanek, Adam Drzymała, Gabriela Mucha, Jadwiga Nędza
  2. „Polifenole – potęga działania” – Arkadiusz Dec, Marlena Duraj-Lelonek, Agnieszka Krzus, Bernadeta Nowak, Elżbieta Rucka, Marta Romanek, Adam Drzymała, Gabriela Mucha, Jadwiga Nędza

 

W ramach Chemicznego Koła Naukowego „Witamina” zostały wykonane badania 17 próbek wód mineralnych niegazowanych zakupionych na terenie województwa śląskiego. W próbkach wody oznaczono zawartość jonów wapniowych.

 

Kolejnym zadaniem jakiego podjęli się studenci w ramach działalności koła, było oznaczanie witaminy C w wybranych świeżych owocach i w gotowych sokach z tych owoców jakie dostępne są w sprzedaży. Zbadano następujące owoce: mango, granat, winogrono, ananas, grejprut, jabłko i mandarynka oraz analogiczne gotowe soki z tych owoców.

 

Z wyników uzyskanych podczas badań zostały przygotowane artykuły według wymogów redakcyjnych organizatorów konferencji. Artykuły po uzyskaniu pozytywnych recenzji zostały opublikowane w monografii z XX Ogólnokrajowej Konferencji Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój.

 

Koło naukowe przygotowało 2 publikacje naukowe do monografii:

 

1. Oznaczanie zawartości wapnia w butelkowanych wodach pitnych (Determination of calcium content in bottled drinking water)

 

Arkadiusz Dec(1), Marlena Duraj-Lelonek(1), Elżbieta Rucka(1), Marta Romanek(1), Agnieszka Krzus(1), Bernadeta Nowak(1), Gabriela Mucha(1), Adam Drzymała(1), Jadwiga Nędza (1)

(1) Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach

 

2. Oznaczanie zawartości witaminy C w owocach i sokach owocowych (Determination of vitamin C content in fruit and fruit juices)

 

Agnieszka Krzus(1), Arkadiusz Dec(1), Marlena Duraj-Lelonek(1), Elżbieta Rucka(1), Marta Romanek(1), Bernadeta Nowak(1), Gabriela Mucha(1), Adam Drzymała(1), Jadwiga Nędza (1)

(1) Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach

 

 

Koło Naukowe „Witamina” zaistniało również na Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, gdzie wystąpiła Pani Katarzyna Wąsowska przedstawiając ustną prezentację na temat: „Owady jadalne – NOVEL FOOD przyszłości?”

Wystąpienie Pani Katarzyny Wąsowskiej było przygotowane w ramach Naukowego Koła Chemicznego „Witamina”, zaprezentowano w nim między innymi wartości odżywcze owadów jadalnych oraz liczne wątpliwości związane z takim rodzajem żywności.

 

W ramach działalności koła naukowego witamina studenci uzyskują wiele nowych umiejętności przede wszystkim jest to:

  • posługiwanie się sprzętem pomiarowym i badawczym w pracowni laboratoryjnej,
  • prawidłowe zapisywanie i obliczanie wyników badań,
  • redagowanie artykułów naukowych z przeprowadzonych badań,
  • przygotowanie wystąpień w postaci plakatów (posterów).

 

Wyżej wymienione umiejętności stanowią dla studentów podstawę do przygotowania w przyszłości pracy magisterskiej oraz dalszego rozwoju kariery naukowej.

Poster „Antyksydanty i wpływ na organizm człowieka”

Poster „Polifenole – potęga działania”

Spotkania w roku akademickim 2025/2026

DataGodzinaSala

Rok akademicki 2023/2024

Na XVIII Ogólnokrajowej Konferencji Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój, która odbyła się  23 listopada 2023 r. w Uniwersytecie Medycznym w Łodzi zaprezentowane zostały następujące postery:

  1. Bogactwo oleju konopnego – Joanna Kostecka, Jakub Graca, Jadwiga Nędza
  2. Dwie twarze dwutlenku tytanu – Jakub Graca, Joanna Kostecka, Jadwiga Nędza

 

W ramach Chemicznego Koła Naukowego „Witamina” zostały wykonane badania 8 próbek kawy naturalnej oraz 10 próbek herbaty. Z wyników uzyskanych podczas badań zostały przygotowane artykuły według wymogów redakcyjnych organizatorów konferencji. Artykuły po uzyskaniu pozytywnych recenzji zostały opublikowane w monografii z XVIII Ogólnokrajowej Konferencji Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój.

 

Koło naukowe przygotowało 2 publikacje naukowe do monografii:

  1. Oznaczanie zawartości kofeiny w próbkach herbaty
    Determination of caffeine content in tea samples
    Jakub Graca(1), Joanna Kostecka(1), Robert Polok(1), Barbara Gawron(1), Alicja Habzik(1), Sabina Mrozek(1), Bernadeta Nowak(1), Jadwiga Nędza(1)
  1. Oznaczanie zawartości kofeiny w próbkach kawy
    Determination of caffeine content in coffee samples
    Joanna Kostecka(1), Jakub Graca(1), Barbara Dunajska-Gawron(1), Alicja Habzik (1), Sabina Mrozek (1), Jadwiga Nędza (1)

 

Na jednym ze spotkań w ramach Chemicznego Koła Naukowego „Witamina” studenci wykonywali kule kąpielowe oparte głównych składnikach jakimi były kwasek cytrynowy oraz soda oczyszczona. Studenci modyfikowali zapachy przez dodatek różnych olejków eterycznych i suszu roślinnego. Zaplanowane spotkanie nie było spotkaniem badawczym lecz stanowiło formę urozmaicenia tematyki koła, jako że łączy ono studentów z kosmetologii i dietetyki.

 

W kolejnych miesiącach studenci skupili się nad badaniami pilotażowymi i zapoznania się z procedurą oznaczania wapnia w wodach mineralnych. Było to związane z przygotowaniem kolejnych badań na konferencję, która miała się odbyć w listopadzie 2024.

 

W ramach działalności koła naukowego witamina studenci uzyskują wiele nowych umiejętności przede wszystkim jest to:

  • posługiwanie się sprzętem pomiarowym i badawczym pracowni laboratoryjnej,
  • prawidłowe zapisywanie i obliczanie wyników badań,
  • redagowanie artykułów naukowych z przeprowadzonych badań,
  • przygotowanie wystąpień w postaci plakatów (posterów).

 

Wyżej wymienione umiejętności stanowią dla studentów podstawę do przygotowania w przyszłości pracy magisterskiej oraz dalszego rozwoju kariery naukowej.

Rok akademicki 2022/2023

W listopadzie roku 2022 Chemiczne Koło Naukowe „Witamina” rozpoczęło swoją działalność. Dwa pierwsze spotkania poświęcono celom organizacyjnym, którymi było między innymi wybranie zarządu i ustalenie planów działania w kolejnym 2023 roku.

 

Początkowo skupiono się na wykonaniu ekstraktów roślinnych barwników i próbie ich rozdzielenia. Na kolejnych spotkaniach podjęto próby ekstrakcji kofeiny z różnych matryc. Do badanych produktów zaliczały się: kawa naturalna, herbata oraz żele antycellulitowe. Największe trudności w wyizolowaniu kofeiny zaobserwowano w przypadku kosmetycznych żeli antycellulitowych ze względu na powstające emulsje. Prace nad oznaczeniem kofeiny w żelach antycellulitowych zostały włączone w tematykę pracy magisterskiej Pani Małgorzaty Zalewskiej. Ostatecznie zdecydowano badania wykonywane w ramach koła chemicznego poświęcić kofeinie w kawie i herbacie.

 

Koło Naukowe „Witamina” zaistniało również na XII Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, gdzie wystąpił Pan Jakub Graca przedstawiając ustną prezentację na temat: Kofeina- „codzienna dawka energii”. Wystąpienie Pana Jakuba Gracy było owocem wspólnej pracy wszystkich uczestników koła, zaprezentowano w nim między innymi wstępne wyniki badań zawartości kofeiny w kawie.

Na ww. konferencji Pani Sabina Mrozek i Pani Sabina Mazur zaprezentowały poster pt. „Mykotoksyny grzybów strzępkowych”. Za ten poster Panie zostały nagrodzone I miejscem w konkursie posterowym.

 

W ramach Chemicznego Koła Naukowego „Witamina” zostały wykonane badania 8 próbek kawy naturalnej oraz 10 próbek herbaty. Wyniki tych badań zostaną opublikowane w monografii z XVIII Ogólnokrajowej Konferencji Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój.

 

Koło naukowe przygotowało 2 publikacje naukowe do monografii:

  1. Oznaczanie zawartości kofeiny w próbkach herbaty
    Determination of caffeine content in tea samples
    Jakub Graca(1), Joanna Kostecka(1), Robert Polok(1), Barbara Gawron(1), Alicja Habzik(1), Sabina Mrozek(1), Bernadeta Nowak(1), Jadwiga Nędza(1)
  2. Oznaczanie zawartości kofeiny w próbkach kawy
    Determination of caffeine content in coffee samples
    Joanna Kostecka(1), Jakub Graca(1), Barbara Dunajska-Gawron(1), Alicja Habzik (1), Sabina Mrozek (1), Jadwiga Nędza (1)

Relacje ze spotkań koła

Spotkanie 1

14 listopada 2022 rozpoczęło swoją działalność Koło Naukowe „Witamina”. Koło zrzesza najbardziej aktywnych studentów kierunków Kosmetologii i Dietetyki SWSM zainteresowanych naukami przyrodniczymi, którzy wyrażają chęć poszerzenia wiedzy i zastosowania jej w praktyce.

 

Głównymi zadaniami Koła są: rozwijanie zainteresowań naukowych wśród studentów oraz wdrażanie ich do pracy naukowej i badawczej, prowadzenie pracy popularyzującej wiedzę z zakresu chemii analitycznej, umożliwienie rozwoju kierunkowego członków Koła oraz kształtowanie umiejętności samodzielnego rozwiązywania problemów, realizacji przedsięwzięć oraz nawiązywania kontaktów zawodowych.

 

W ramach działalności Koła będziemy organizować spotkania naukowe, warsztaty, wycieczki oraz co najważniejsze planujemy wziąć udział w konferencjach naukowych, prezentując w nich wyniki swoich badań prowadzonych w ramach Koła.Ważną inicjatywą Koła są nasze regularne spotkania w laboratorium, które są znakomitą okazją nie tylko do do pogłębiania analizy wybranych aspektów chemii ale również do przedstawienia wyników własnych badań w ramach panelu studenckiego. Na pierwszym spotkaniu czekała na nas miła niespodzianka, którą przygotowała Nasza Opiekunka — były to przecudne owoce granatu, które są jednocześnie naszym znakiem rozpoznawczym.

Spotkanie 2

W dniu 12.12.2022 odbyło się drugie spotkanie członków Koła Naukowego „Witamina” w SWSM.

 

Pod okiem Pani doktor Jadwigi Nędza, studeci pracowali nad przygotowaniem próbek do badań konserwantów. Do przygotowania tych próbek zostały użyte odczynniki Carreza I i Carreza II, które służą do usuwania związków wielkocząsteczkowych (białka, policukry). Metoda z udziałem tych odczynników polega na klarowaniu poprzez wytrącenie. Do przygotowania roztworu badanego użye zostały figi. Po dodaniu odczynników Carreza zaszła reakcja w wyniku której powstał koloidalny heksocyjanożelazian (II) cynku, który opadając na dno adsorbował związki wielkocząsteczkowe, oczyszczając w ten sposób roztwór badany. A przefiltrowany roztwór stał się gotowy do dalszej analizy.

 

W drugim badaniu użyte zostały rozdzielacze laboratoryjne. Do badania użyto soku z jagód z udziałem kofeiny oraz rozpuszczalników chloroformu oraz eteru dietylowego. Rozdzielaczy używa się w celu rozdzielenia dwóch lub więcej cieczy. Badano, który z użytych rozpuszczalników będzie lepiej rozdzielał mieszaninę. Po wykonaniu badania stwierdzono iż eter dietylowy nie jest dobrym rozpuszczalnikiem. Pozostał na górze roztworu co świadczy o tym iż jest lżejszy od wody. Lepszym rozpuszczalnikiem okazał się chloroform z uwagi na to, iż sok pozostał na górze mieszaniny.

Skip to content