Uczelnia

Dla kandydata

Dla studenta

Kursy i szkolenia

Kontakt

Więcej

Zwiń menu
Koła naukowe

Koło Naukowe Dietetyków SWSM Żywieni Wiedzą

Opiekun Koła:

 

mgr Bartłomiej Dorożyński

e-mail: bartlomiej.dorozynski@gmail.com

 

Koło Naukowe Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ powstało z inicjatywy Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Wspólne zamiłowanie do działania i podejmowania dodatkowych aktywności zrodziło projekt powstania organizacji zrzeszającej osoby, których pasją jest dietetyka. Jest to wewnątrzuczelniana organizacja skupiająca studentów pragnących poszerzać swoją wiedzę z zakresu dietetyki oraz medycyny, także tej niekonwencjonalnej.

 

Początek działalności można datować na 28 maja 2014 roku. Koło skupia ponad trzydziestu aktywnych członków i w dalszym ciągu prężnie się rozwija.

 

W ramach Koła Naukowego Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ podejmowane są działania z zakresu popularyzacji wiedzy, prowadzenia badań naukowych i edukacji żywieniowej. Koło Naukowe Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ w ramach swojej działalności bierze udział w konferencjach naukowych oraz organizuje spotkania w Uczelni ze specjalistami do spraw żywienia i żywności.

 

Podczas cyklicznych zebrań odbywają się ciekawe dyskusje dotyczące zawodu dietetyka, najnowszych doniesień akademickich oraz opiniotwórczych książek lub filmów dokumentalnych, dzięki którym studenci podnoszą własne kompetencje.

 

Stałym elementem, będącym miłym wytchnieniem od strony typowo naukowej, są tematyczne spotkania kulinarne, aranżowane przez opiekuna Koła. W trakcie zajęć praktycznych studenci mogą zmierzyć się z wybranymi przez siebie przepisami, świetnie się przy tym bawiąc i doskonaląc swoje gastronomiczne umiejętności.

 

Dla członków Koła organizowane są również warsztaty poświęcone m.in. „Tradycyjnej Medycynie Chińskiej” prowadzone przez specjalistkę w tym zakresie, wykładowcę Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.

 

Wszystkich zainteresowanych współpracą serdecznie zapraszamy oraz prosimy o kontakt z opiekunem Koła.

 

Nasze motto brzmi:
„Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu”
Artur Schopenhauer

Plany SKN na rok akademicki 2025/2026:
  • Przygotowanie drużyn do turnieju wiedzy dietetycznej „Nutriada” 2026
  • Przygotowanie wystąpień na konferencje krajowe i międzynarodowe
  • Przygotowanie artykułów naukowych

Podsumowanie działalności

Rok akademicki 2024/2025

W roku akademickim 2024/2025 SKN „Żywieni wiedzą” było bardzo aktywne. Odbyło się 18 oficjalnych spotkań w murach Uczelni. Dodatkowo wszelkie ponadnormatywne rzeczy były na bieżąco analizowane i rozwiązywane przez prowadzącego. Na spotkaniach były opracowywane wystąpienia, wygłaszane w późniejszym czasie na międzynarodowych oraz ogólnopolskich konferencjach. Odbywały się również analizy materiałów naukowych, podczas których trwała burza mózgów i nauka krytycznego myślenia w odniesieniu do literatury naukowej.

 

Koło rozpoczęło pracę nad dużym projektem edukacyjnym dla sportowców uprzednio przeprowadzając wśród piłkarzy i piłkarek nożnych badanie ankietowe na bazie międzynarodowego kwestionariusza Fuel-90.

 

Wystąpienia na konferencjach:

 

SIMC
1. Klaudia Cesarz – „The impact of social media in shaping nutrition knowledge”

 

XIV Ogólnopolska Konferencja Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej
w Katowicach

1. Aleksandra Maciejewska – „Umysł w formie – kreatyna w kontekście neurodegeneracji i poznania” – wyróżnienie
2. Klaudia Cesarz – „Nowe spojrzenie na niedożywienie: koncepcja GLIM”
3. Jakub Mendrela – Algorytmy Na Talerzu – „Jak AI Zmienia Zasady Gry w Dietetyce”
4. Klaudia Cesarz, Aleksandra Maciejewska – Turniej wiedzy dietetycznej – 1 miejsce

Spotkania w roku akademickim 2025/2026

Data GodzinaSala

Rok Akademicki 2024/2025

Posumowanie udziału w Turnieju Wiedzy Dietetycznej „Nutriada”

W dniach 25–26 kwietnia 2025 r. w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie odbył się Turniej Wiedzy Dietetycznej „Nutriada”, organizowany  przez  Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum.

 

Naszą Uczelnię reprezentowały: Klaudia Cesarz, Aleksandra Maciejewska i Paulina Kuna – studentki kierunku dietetyka. W ramach przygotowań do Turnieju Uczestniczki aktywnie brały udział w intensywnych, 40-godzinnych konsultacjach merytorycznych z Panem mgr Bartłomiejem Dorożyńskim.

 

Drużyna uplasowała się tuż za podium, zajmując 4. miejsce z imponującym wynikiem 103,33 punktu, do drugiego miejsca zabrakło zaledwie 3 punktów, a do trzeciego – jedynie 1,67 punktu. To wynik, który potwierdza wysoki poziom przygotowania i determinacji naszych Studentek, zwłaszcza w obliczu silnej ogólnopolskiej konkurencji.

Rok Akademicki 2023/2024

Posumowanie udziału w Turnieju Wiedzy Dietetycznej „Nutriada”

W dniach 26-27 kwietnia 2024 r. w w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie odbył się Turniej Wiedzy Dietetycznej „Nutriada” organizowany przez kierunek dietetyka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.

 

W ramach zmaganiach wzięły udział dwie nasze drużyny. Ze względu na ograniczony czas drużyny przeszły bardzo intensywne przygotowania. Mieliśmy drużynę zarówno ze stopnia I i II. Nad przygotowaniem drużyn czuwał mgr Bartłomiej Dorożyński.

 

Zajęliśmy pierwsze oraz czwarte miejsce. Zwycięzcy pokonali łącznie 15 innych drużyn z całej Polski.

Drużyna 1 w składzie: Amelia Palka, Kamil Horwat i Patryk Paszek (licencjat) zajęła I miejsce zdobywając 120,5 punktu i wyprzedzając o 7,5 punktu drużynę z drugiego miejsca.

Drużyna 2 w składzie: Dominika Klimek, Paulina Bartelak i Anna Zabochnicka zajęła IV miejsce uzyskując 107,83 punktu.

Rok Akademicki 2022/2023

Osiągnięcia koła w roku akademickim 2022/2023

1. SIMC-International Medical Congress of Silesia

  • Klaudia Cesarz: Assessment of nutritional status of nursing home residents in the Silesian province using the MNA questionnaire
  • Dominika Klimek: Evaluation of iron intake by women aged 19-50
  • Anna Zabochnicka: Effect of protein intake on the kidney condition of athletes

 

2.SWSM-OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA STUDENTÓW ŚLĄSKIEJ WYŻSZEJ SZKOŁY MEDYCZNEJ W KATOWICACH

  • Klaudia Cesarz: Ocena stanu odżywienia pensjonariuszy Domów Pomocy Społecznej na terenie województwa śląskiego na podstawie pomiarów antropometrycznych
  • Klaudia Cesarz: Ocena poprawności jadłospisów w placówkach przedszkolnych na terenie Śląska pod względem spożycia produktów zbożowych i mlecznych przez dzieci
  • Dominika Klimek: Ocena poprawności jadłospisów w placówkach przedszkolnych na terenie Śląska pod względem spożycia produktów zbożowych i mlecznych przez dzieci
  • Anna Zabochnicka: Charakterystyka Białka Oraz Wpływ Spożycia Białka Na Czynność Nerek

 

3.MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA- ŻYWIENIE I LECZENIE ŻYWIENIOWE W OPIECE GERONTOLOGICZNEJ

  • Klaudia Cesarz oraz Aleksandra Maciejewska – 2 miejsce w sesji posterowej. Celem pracy było porównanie stanu odżywienia pacjentów w zależności od klasyfikacji zastosowanej do interpretacji skali BMI.

 

4. Turniej wiedzy dietetycznej Nutriada 2023:

  • 3 miejsce – Patrycja Smolińska, Amelia Palka i Karolina Sijewska
  • 4 miejsce – Aleksandra Maciejewska, Paulina Kuna, Żaneta Szczeć

 

5. III Uczelniany Turniej Wiedzy Dietetycznej SWSM

  • I miejsce:
    – I poziom: Amelia Palka i Karolina Sijewska
    – II poziom: Aleksandra Maciejewska i Żaneta Szczeć

Rok Akademicki 2021/2022

Tematy prac naukowych planowanych do opracowania w roku akademickim 2021/2022:
  • Analiza diety Polaków w aspekcie zgodności z wytycznymi NIZ PZH.
  • Badanie jadłospisów przedszkolnych w odniesieniu do aktualnych rekomendacji.
  • Interakcje doustnej antykoncepcji hormonalnej z lekami, ziołami i żywnością.
  • Wpływ składników diety na sen.
  • Wpływ stosowania probiotyków na psychikę człowieka.

 

W roku 2021/2022 koło liczy 18 członków.
W ramach spotkań Koła przygotowywane są prace badawcze celem przedstawienia ich na Konferencjach Naukowych oraz przygotowanie potencjalnej publikacji w monografii. Ponadto w przygotowaniu jest również praca przeglądowa celem publikacji w czasopiśmie naukowym.

 

Członkowie Koła Naukowego Dietetyków przygotowują się również do prestiżowego ogólnopolskiego turnieju wiedzy dietetycznej Nutriada 2022, który odbędzie się dnia 6-7 maja 2022 roku.

Rok Akademicki 2020/2021 i 2019/2020

W roku akademickim 2019/2020 oraz 2020/2021 Koło nie prowadziło prac badawczych z powodu pandemii SARS-Cov2 oraz braku osób chętnych do uczestnictwa w formie zdalnej.

Rok Akademicki 2018/2019

Koło Naukowe Dietetyków SWSM w roku akademickim 2018/2019 przygotowało prace naukowe, których tytuły brzmią:
  1. The evaluation of the awareness of breastfeeding or modified milk on the health-promoting properties of human milk Autor: Anna Bijak, opiekun: mgr Marcin Osowski
  2. Ocena stanu wiedzy na temat kawyAutor: Bartłomiej Dorożyński, opiekun: mgr Marcin OsowskiZaprezentowanie pracy podczas IX Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
  3. Wpływ bioaktywnych składników soku z buraka na wydolność fizycznąAutor: Bartłomiej Dorożyński, opiekun: mgr Marcin OsowskiZaprezentowanie pracy podczas IX Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.

 

W kolejnym roku akademickim planowane jest:

  1. opublikowanie w czasopiśmie naukowym „Postępy fitoterapii” artykułu naukowego o wstępnym tytule „Kakao i jego wpływ na zdrowie człowieka”.
Koło Naukowe Dietetyków SWSM w roku akademickim 2018/2019 rozpoczęło przygotowania kolejnych prac naukowych, których tytuły wstępne brzmią:
  1. Antyoksydanty zawarte w kakao jako istotny element zmniejszania ryzyka chorób sercowo naczyniowych. Przygotowanie pełnotekstowej publikacji.
  2. Zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych stosujących dietę wegańską ze szczególnym uwzględnieniem witaminy B12 oraz D. Przygotowanie pełnotekstowej publikacji.
  3. The evaluation of the awareness of breastfeeding or modified milk on the health-promoting properties of human milk. – przygotowanie wystąpienia na konferencję naukową.

 

W obecnym roku akademickim planowane jest:

  1. opublikowanie w recenzowanych czasopismach naukowych punktowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego prac przygotowanych przez studentów naszego koła naukowego,
  2. przedstawienie na Międzynarodowej Konferencji Naukowej w Katowicach-Ligocie, wyników obecnie prowadzonych badań oraz dalsza ich publikacja,
  3. przedstawienie na IX Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, wyników obecnie prowadzonych badań oraz dalsza ich publikacja.

Rok Akademicki 2017/2018

Koło Naukowe Dietetyków SWSM w roku akademickim 2017/2018 przygotowało prace naukowe, których tytuły brzmią:

d

  1. Zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych stosujących dietę wegańską

 

Udział w VIII Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki

Praca: Zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych stosujących dietę wegańską
Autor: Marta Wojciechowska
Opiekun pracy: mgr Marcin Osowski

Rok Akademicki 2016/2017

Koło Naukowe Dietetyków SWSM w roku akademickim 2016/2017 przygotowało prace naukowe, których tytuły brzmią:
  1. „Potencjał żywieniowy bioaktywnych składników czekolady”.
  2. „Analiza porównawcza asortymentu produktów light z ich tradycyjnymi odpowiednikami w grupie przetworów mlecznych”.

Udział w VII Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki.

Praca: „Potencjał żywieniowy bioaktywnych składników czekolady” – PRACA WYRÓŻNIONA
Autor: Bartłomiej Dorożyński, Aleksandra Grabowska
Opiekun pracy: mgr Marcin Osowski

 

Praca: „Analiza porównawcza asortymentu produktów light z ich tradycyjnymi odpowiednikami w grupie przetworów mlecznych”.
Autor: Michał Urbanek, Martyna Czich
Opiekun pracy: mgr Marcin Osowski

Rok Akademicki 2015/2016

Koło Naukowe Dietetyków SWSM w roku akademickim 2015/2016 przygotowało pracę naukową, której tytuł brzmi:
  1. „Ocena wpływu wybranych źródeł błonnika pokarmowego na zmiany poziomu glukozy w surowicy krwi: Studium przypadku”.

 

Tematy spotkań – SEMESTR ZIMOWY:

  • Obesitogeny środowiskowe,
  • Zespół Pradera-Williego (PWS),
  • Śląskie potrawy wigilijne w odsłonie light

 

Tematy spotkań – SEMESTR LETNI:

  • konsultacje dietetyczne dla chłopca chorującego na zespół Downa

 

Udział w VI Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki.

 

Praca: Ocena wpływu wybranych źródeł błonnika pokarmowego na zmiany poziomu glukozy w surowicy krwi: Studium przypadku” – PRACA NAGRODZONA.
Autor:  Joanna Waśków
Opiekun pracy: mgr Anna Brończyk-Puzoń

Rok Akademicki 2014/2015

Koło Naukowe Dietetyków SWSM w roku akademickim 2014/2015 rozpoczęło przygotowania kolejnych prac naukowych, których tytuły wstępne brzmią:
  1. „Soki owocowe w kontekście spożycia cukru przez dzieci”.
  2. „Dieta w kontekście dysmorfii mięśniowej (bigoreksja)”.
  3. „Wpływ temperamentu na sposób żywienia”.
  4. „Lecznicze działanie śliwki umeboshi”.
  5. „Zdrowotne właściwości oleju z czarnuszki”.
Koło Naukowe Dietetyków SWSM w roku akademickim 2014/2015 przygotowało dwie prace, które zostaną przedstawione na konferencjach naukowych.

sPraca nr 1.: „Efektywna suplementacja witaminą D2 u osób stosujących dietę wegetariańską”
Ogólnopolska Konferencja Congressus Dietetica V, 10-11.04.2015r., Łódź
Streszczenie pracy opublikowane zostanie w czasopiśmie Congressus Dietetica.
Autor: Aleksandra Penter
Opiekun pracy: 
mgr Katarzyna Fizia

 

Praca nr 2.: „Rola dietetyka w terapii wybranych zaburzeń odżywiania”.
I Ogólnopolska Konferencja Naukowa: „Dietetyka i Zdrowie publiczne w wymiarze interdyscyplinarnym”, 27.03.2015r., Katowice
Autor: Iwona Zieleń
Opiekun pracy: Anna Brończyk-Puzoń

Koło Naukowe Dietetyków SWSM w roku akademickim 2014/2015 kontynuuje przygotowania następujących badań naukowych:

Świadomość spożycia kwasu foliowego wśród kobiet w wieku rozrodczym

Celem badania jest ocena świadomości spożycia kwasu foliowego wśród kobiet będących i niebędących w ciąży w wieku rozrodczym. Praca zostanie wykonania w wybranych poradniach ginekologicznych i szkołach rodzenia na terenie województwa śląskiego.

 

Świadomość żywieniowa pacjentów onkologicznych w świetle najnowszej wiedzy medycznej z zakresu chemoprewencji i dietoterapii onkologicznej

Celem badania jest ocena sposobu odżywiania pacjentów onkologicznych, źródeł z których czerpią informacje na ten leczenia żywieniowego w wybranych chorobach nowotworowych. Pozyskane informacje będą skonfrontowane z najnowszą wiedza naukową z tego zakresu oraz materiałami pseudonaukowymi krążącymi w Internecie. Trwa ustalenie miejsca badania.

 

Świadomość stosowania suplementacji witaminy D w grupie pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej

Celem badania jest ocena świadomości stosowania suplementacji witaminy D w grupie pacjentów podstawowej opieki medycznej. Praca ma na celu ocenę m.in. źródeł wiedzy o witaminie D i jej obowiązkowej suplementacji w danych miesiącach roku, opinii pacjentów na temat jej wpływu na zdrowie. Praca zostanie wykonana w wybranych poradniach podstawowej opieki zdrowotnej na terenie województwa śląskiego.

Relacje ze spotkań koła
Skip to content