Uczelnia
Dla kandydata
Dla studenta
Kursy i szkolenia
Kontakt
Więcej
mgr Bartłomiej Dorożyński
e-mail: bartlomiej.dorozynski@gmail.com
Koło Naukowe Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ powstało z inicjatywy Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Wspólne zamiłowanie do działania i podejmowania dodatkowych aktywności zrodziło projekt powstania organizacji zrzeszającej osoby, których pasją jest dietetyka. Jest to wewnątrzuczelniana organizacja skupiająca studentów pragnących poszerzać swoją wiedzę z zakresu dietetyki oraz medycyny, także tej niekonwencjonalnej.
Początek działalności można datować na 28 maja 2014 roku. Koło skupia ponad trzydziestu aktywnych członków i w dalszym ciągu prężnie się rozwija.
W ramach Koła Naukowego Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ podejmowane są działania z zakresu popularyzacji wiedzy, prowadzenia badań naukowych i edukacji żywieniowej. Koło Naukowe Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ w ramach swojej działalności bierze udział w konferencjach naukowych oraz organizuje spotkania w Uczelni ze specjalistami do spraw żywienia i żywności.
Podczas cyklicznych zebrań odbywają się ciekawe dyskusje dotyczące zawodu dietetyka, najnowszych doniesień akademickich oraz opiniotwórczych książek lub filmów dokumentalnych, dzięki którym studenci podnoszą własne kompetencje.
Stałym elementem, będącym miłym wytchnieniem od strony typowo naukowej, są tematyczne spotkania kulinarne, aranżowane przez opiekuna Koła. W trakcie zajęć praktycznych studenci mogą zmierzyć się z wybranymi przez siebie przepisami, świetnie się przy tym bawiąc i doskonaląc swoje gastronomiczne umiejętności.
Dla członków Koła organizowane są również warsztaty poświęcone m.in. „Tradycyjnej Medycynie Chińskiej” prowadzone przez specjalistkę w tym zakresie, wykładowcę Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
Wszystkich zainteresowanych współpracą serdecznie zapraszamy oraz prosimy o kontakt z opiekunem Koła.
Nasze motto brzmi:
„Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu”
Artur Schopenhauer
W roku akademickim 2024/2025 SKN „Żywieni wiedzą” było bardzo aktywne. Odbyło się 18 oficjalnych spotkań w murach Uczelni. Dodatkowo wszelkie ponadnormatywne rzeczy były na bieżąco analizowane i rozwiązywane przez prowadzącego. Na spotkaniach były opracowywane wystąpienia, wygłaszane w późniejszym czasie na międzynarodowych oraz ogólnopolskich konferencjach. Odbywały się również analizy materiałów naukowych, podczas których trwała burza mózgów i nauka krytycznego myślenia w odniesieniu do literatury naukowej.
Koło rozpoczęło pracę nad dużym projektem edukacyjnym dla sportowców uprzednio przeprowadzając wśród piłkarzy i piłkarek nożnych badanie ankietowe na bazie międzynarodowego kwestionariusza Fuel-90.
Wystąpienia na konferencjach:
SIMC
1. Klaudia Cesarz – „The impact of social media in shaping nutrition knowledge”
XIV Ogólnopolska Konferencja Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej
w Katowicach
1. Aleksandra Maciejewska – „Umysł w formie – kreatyna w kontekście neurodegeneracji i poznania” – wyróżnienie
2. Klaudia Cesarz – „Nowe spojrzenie na niedożywienie: koncepcja GLIM”
3. Jakub Mendrela – Algorytmy Na Talerzu – „Jak AI Zmienia Zasady Gry w Dietetyce”
4. Klaudia Cesarz, Aleksandra Maciejewska – Turniej wiedzy dietetycznej – 1 miejsce
Data | Godzina | Sala |
---|---|---|
W dniach 25–26 kwietnia 2025 r. w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie odbył się Turniej Wiedzy Dietetycznej „Nutriada”, organizowany przez Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum.
Naszą Uczelnię reprezentowały: Klaudia Cesarz, Aleksandra Maciejewska i Paulina Kuna – studentki kierunku dietetyka. W ramach przygotowań do Turnieju Uczestniczki aktywnie brały udział w intensywnych, 40-godzinnych konsultacjach merytorycznych z Panem mgr Bartłomiejem Dorożyńskim.
Drużyna uplasowała się tuż za podium, zajmując 4. miejsce z imponującym wynikiem 103,33 punktu, do drugiego miejsca zabrakło zaledwie 3 punktów, a do trzeciego – jedynie 1,67 punktu. To wynik, który potwierdza wysoki poziom przygotowania i determinacji naszych Studentek, zwłaszcza w obliczu silnej ogólnopolskiej konkurencji.
W dniach 26-27 kwietnia 2024 r. w w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie odbył się Turniej Wiedzy Dietetycznej „Nutriada” organizowany przez kierunek dietetyka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.
W ramach zmaganiach wzięły udział dwie nasze drużyny. Ze względu na ograniczony czas drużyny przeszły bardzo intensywne przygotowania. Mieliśmy drużynę zarówno ze stopnia I i II. Nad przygotowaniem drużyn czuwał mgr Bartłomiej Dorożyński.
Zajęliśmy pierwsze oraz czwarte miejsce. Zwycięzcy pokonali łącznie 15 innych drużyn z całej Polski.
Drużyna 1 w składzie: Amelia Palka, Kamil Horwat i Patryk Paszek (licencjat) zajęła I miejsce zdobywając 120,5 punktu i wyprzedzając o 7,5 punktu drużynę z drugiego miejsca.
Drużyna 2 w składzie: Dominika Klimek, Paulina Bartelak i Anna Zabochnicka zajęła IV miejsce uzyskując 107,83 punktu.
1. SIMC-International Medical Congress of Silesia
2.SWSM-OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA STUDENTÓW ŚLĄSKIEJ WYŻSZEJ SZKOŁY MEDYCZNEJ W KATOWICACH
3.MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA- ŻYWIENIE I LECZENIE ŻYWIENIOWE W OPIECE GERONTOLOGICZNEJ
4. Turniej wiedzy dietetycznej Nutriada 2023:
5. III Uczelniany Turniej Wiedzy Dietetycznej SWSM
W roku 2021/2022 koło liczy 18 członków.
W ramach spotkań Koła przygotowywane są prace badawcze celem przedstawienia ich na Konferencjach Naukowych oraz przygotowanie potencjalnej publikacji w monografii. Ponadto w przygotowaniu jest również praca przeglądowa celem publikacji w czasopiśmie naukowym.
Członkowie Koła Naukowego Dietetyków przygotowują się również do prestiżowego ogólnopolskiego turnieju wiedzy dietetycznej Nutriada 2022, który odbędzie się dnia 6-7 maja 2022 roku.
W roku akademickim 2019/2020 oraz 2020/2021 Koło nie prowadziło prac badawczych z powodu pandemii SARS-Cov2 oraz braku osób chętnych do uczestnictwa w formie zdalnej.
W kolejnym roku akademickim planowane jest:
W obecnym roku akademickim planowane jest:
d
Udział w VIII Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki
Praca: Zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych stosujących dietę wegańską
Autor: Marta Wojciechowska
Opiekun pracy: mgr Marcin Osowski
Udział w VII Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki.
Praca: „Potencjał żywieniowy bioaktywnych składników czekolady” – PRACA WYRÓŻNIONA
Autor: Bartłomiej Dorożyński, Aleksandra Grabowska
Opiekun pracy: mgr Marcin Osowski
Praca: „Analiza porównawcza asortymentu produktów light z ich tradycyjnymi odpowiednikami w grupie przetworów mlecznych”.
Autor: Michał Urbanek, Martyna Czich
Opiekun pracy: mgr Marcin Osowski
Tematy spotkań – SEMESTR ZIMOWY:
Tematy spotkań – SEMESTR LETNI:
Udział w VI Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki.
Praca: „Ocena wpływu wybranych źródeł błonnika pokarmowego na zmiany poziomu glukozy w surowicy krwi: Studium przypadku” – PRACA NAGRODZONA.
Autor: Joanna Waśków
Opiekun pracy: mgr Anna Brończyk-Puzoń
sPraca nr 1.: „Efektywna suplementacja witaminą D2 u osób stosujących dietę wegetariańską”
Ogólnopolska Konferencja Congressus Dietetica V, 10-11.04.2015r., Łódź
Streszczenie pracy opublikowane zostanie w czasopiśmie Congressus Dietetica.
Autor: Aleksandra Penter
Opiekun pracy: mgr Katarzyna Fizia
Praca nr 2.: „Rola dietetyka w terapii wybranych zaburzeń odżywiania”.
I Ogólnopolska Konferencja Naukowa: „Dietetyka i Zdrowie publiczne w wymiarze interdyscyplinarnym”, 27.03.2015r., Katowice
Autor: Iwona Zieleń
Opiekun pracy: Anna Brończyk-Puzoń
Świadomość spożycia kwasu foliowego wśród kobiet w wieku rozrodczym
Celem badania jest ocena świadomości spożycia kwasu foliowego wśród kobiet będących i niebędących w ciąży w wieku rozrodczym. Praca zostanie wykonania w wybranych poradniach ginekologicznych i szkołach rodzenia na terenie województwa śląskiego.
Świadomość żywieniowa pacjentów onkologicznych w świetle najnowszej wiedzy medycznej z zakresu chemoprewencji i dietoterapii onkologicznej
Celem badania jest ocena sposobu odżywiania pacjentów onkologicznych, źródeł z których czerpią informacje na ten leczenia żywieniowego w wybranych chorobach nowotworowych. Pozyskane informacje będą skonfrontowane z najnowszą wiedza naukową z tego zakresu oraz materiałami pseudonaukowymi krążącymi w Internecie. Trwa ustalenie miejsca badania.
Świadomość stosowania suplementacji witaminy D w grupie pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej
Celem badania jest ocena świadomości stosowania suplementacji witaminy D w grupie pacjentów podstawowej opieki medycznej. Praca ma na celu ocenę m.in. źródeł wiedzy o witaminie D i jej obowiązkowej suplementacji w danych miesiącach roku, opinii pacjentów na temat jej wpływu na zdrowie. Praca zostanie wykonana w wybranych poradniach podstawowej opieki zdrowotnej na terenie województwa śląskiego.