Uczelnia

Dla kandydata

Dla studenta

Kursy i szkolenia

Kontakt

Więcej

Zwiń menu

Rok Akademicki 2021/2022

XI Ogólnopolska Konferencja Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach

Podczas XI Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach nagrodzeni i wyróżnieni zostali:

 

ANNA ZABOCHNICKA – studentka Dietetyki I st. – zajęła I miejsce w Panelu Dietetycznym za referat: „Wpływ żywienia na poprawę jakości snu oraz konsekwencji zdrowotnych wynikających z niedoboru snu”.

 

LAURA GOLLY i JULIA EBERT – studentki Dietetyki I i II st. –  zajęły I miejsce w Turnieju KULINARNE SHOW.

 

JOANNA KOSTECKA i PAULINA OGŁAZA studentki Dietetyki I st. – zostały wyróżnione w Turnieju KULINARNE SHOW.

 

DOMINIKA KANIA i WIKTORIA ZALAS – studentki Dietetyki I st. – otrzymały Nagrodę publiczności w Turnieju KULINARNE SHOW.

 

ALEKSANDRA MACIEJEWSKA i ŻANETA SZCZEĆ – studentki Dietetyki I st. – zajęły I miejsce na Poziomie I w Turnieju Wiedzy Dietetycznej.

 

SABINA MROZEK i JOANNA KOSTECKA – studentki Dietetyki I st. – zostały wyróżnione na Poziomie I w Turnieju Wiedzy Dietetycznej.

 

WERONIKA GĘGOTEK i KRZYSZTOF AMBICKI  – studenci Dietetyki I st. – zajęli I miejsce na Poziomie II w Turnieju Wiedzy Dietetycznej.

 

PAULINA BARTELAK i DOMINIKA KLIMEK – studentki Dietetyki I st. – zostały wyróżnione na Poziomie II w Turnieju Wiedzy Dietetycznej.

Anna Piekarczyk i Katarzyna Olejniczak

absolwentki dietetyki I stopnia przy współpracy z Panem dr Łukaszem Chajcem – nauczycielem SWSM wydały kolejną książkę pt. „S.O.S. dla odporności”.

 

Premiera – GRUDZIEŃ 2021

 

Od wydawcy:

Wstajesz rano i czujesz drapanie w gardle. Bolą cię mięśnie. Zastanawiasz się, czy to jakaś infekcja, czy po prostu źle spałeś. Za bardzo się spieszysz, by dłużej o tym myśleć. Tymczasem pod Twoją skórą toczy się wojna – bitwa za bitwą. Miliony walczą i umierają, abyś mógł tego dnia wyjść do pracy.

 

Jeśli chcesz zrozumieć, jak to się dzieje, to w pierwszych rozdziałach tej książki przeczytasz o tym:

  • jak działa Twój układ odpornościowy,
  • jak wytwarzane są przeciwciała,
  • jakie są ich rodzaje i do czego służą,
  • jak wygląda pole walki z zagrożeniami.

 

Jeśli interesuje Cię to, w jaki sposób możesz wspomóc swoje przeciwciała w tej nieustającej walce, to w kolejnych rozdziałach przeczytasz o tym:

  • jak zmienia się odporność wraz z wiekiem
  • jaki ma ona związek z kondycją fizyczną,
  • co jeść, a czego unikać,
  • o co jeszcze, poza dietą, należy zadbać,
  • czy łykać suplementy,
  • czy stosować leki na odrobaczanie…

 

I wiele, wiele więcej!
Aby nie zostawić cię tylko z teorią, autorzy zaproponowali ponad 100 przepisów na rozmaite dania, dzięki którym wyposażysz swój układ odpornościowy w składniki niezbędne dla jego funkcjonowania. Wśród przepisów znajdują się również receptury na roślinne specyfiki – napary, syropy, soki – wzmacniające odporność lub pomocne w walce z infekcją.

 

Przepiękne zdjęcia, atrakcyjne grafiki, ciekawe ilustracje i zestawienia sprawiają, że lektura książki jest nie tylko pożyteczna, ale i niezwykle przyjemna.

Klaudia Cesarz, Dominika Klimek, Sara Walczak, Natalia Zięba

– studentki dietetyki – w dniu 27 maja 2022 r. reprezentowały SWSM na International Medical Congress of Silesia SIMC, wygłaszając referat pt.

„Evaluation of sugar intake in kindergartens of the Silesian Province in relation to the binding norms”.

Natalia Zięba

studentka dietetyki – w dniu 27 maja 2022 r. na International Medical Congress of Silesia SIMC, wygłosiła referaty pt.:

 

„Problems with accepting one’s own body as a result of irregularities in the course of the child’s health check”

„Assessment of preschool bill of fare in relation to the applicable nutritional standards”

Studenci dietetyki SWSM najlepsi w Polsce

pierwsze miejsce w Turnieju Wiedzy Dietetycznej NUTRIADA 2022

 

W dniach 6-7 maja 2022 roku odbył się Turniej Wiedzy Dietetycznej NUTRIADA 2022 organizowany przez kierunek dietetyka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagielońskiego Collegium Medicum w Krakowie.
SWSM reprezentowały dwie trzyosobowe drużyny Koła Naukowego Dietetyków SWSM ŻYWIENI WIEDZĄ.

 

Drużyna w składzie: Klaudia CesarzDominika Klimek oraz Paulina Bartelak zwyciężyła pokonując pozostałe 14 drużyn dietetyków z całej Polski

 

Opiekę nad drużyną sprawował Pan mgr Bartłomiej Dorożyński.

Więcej informacji: https://www.cm-uj.krakow.pl/index.php/collegium/aktualnosc/2921

Jakub Doleciński

student VI sem. dietetyki – Mistrzem Europy w Kulturystyce.

 

Jakub Doleciński zdobył złoty medal na Mistrzostwach Europy w Kulturystyce i Fitness w kategorii Junior Men’s Bodybuilding 16-23 Years, Open. Mistrzostwa odbyły się w dniu 07.05.2022 w Hiszpanii w Santa Susanna.

Anna Urban

studentka IV sem. dietetyki, odniosła sukcesy na Festiwalu Sportów Sylwetkowych NPC Worldwide w Warszawie.

Anna Urban 23 kwietnia 2022 zaprezentowała się na 8 edycji Festiwalu Sportów Sylwetkowych NPC Worldwide w Warszawie, gdzie w kategorii juniorek uplasowała się na 3 miejscu, a w kategorii Novice D wywalczyła miejsce 1

Skip to content