
Z radością informujemy, że ukazał się poradnik, którego współautorką jest dr Karolina Janion pt. "Praktyczne porady żywieniowe w trakcie chemioterapii Poradnik dla pacjentów onkologicznych i ich rodzin – rady lekarza i dietetyka".
Pozycja w najbliższych dniach będzie dostępna w uczelnianej Bibliotece i Czytelni.
Pani Doktor serdecznie gratulujemy!
Od Wydawcy:
Poradnik zawiera podstawowe zasady żywienia w trakcie chemioterapii. Stworzony jest przez doświadczonego onkologa i dietetyka, w celu propagowania poprawnego żywienia w onkologii. Jeśli chorujesz na nowotwór złośliwy i zastanawiasz się, jak możesz wspomóc proces swojego leczenia, to niniejszy poradnik jest właśnie dla Ciebie! Składa się on z krótkich porad żywieniowych. Cierpisz na zaparcia? Masz biegunki? Doskwiera Ci suchość jamy ustnej? Może występują u Ciebie zaburzenia węchu i smaku? Odpowiednio dobranym żywieniem możesz złagodzić objawy niepożądane związane z leczeniem przeciwnowotworowym i poczuć się lepiej.
Spis treści:
1. DLACZEGO PODEJMUJEMY TEN TEMAT ADRESACI PORADNIKA
2. CHEMIOTERAPIA A ŻYWIENIE
3. DIETA ŁATWOSTRAWNA
Wskazania do stosowania
Produkty zalecane
Interakcje żywności z lekami
Suplementy diety
Jak przyrządzać posiłki
4. CHEMIOTERAPIA - PORADY DIETETYCZNE
Utrata apetytu
Zaburzenia połykania (dysfagia)
Zaburzenia smaku i węchu
Nudności i wymioty
Biegunki
Zaparcia
Wzdęcia
Stany zapalne i suchość w jamie ustnej
Nietolerancja laktozy
5. DIETA W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ - PORADY PRAKTYCZNE
Logistyka w kuchni
Jak ustrzec się niedożywienia
Kiedy pojawią się cechy niedożywienia
Wzbogacanie (fortyfikacja) diety
Wzbogacanie diety preparatami typu ONS
Podsumowanie
Bibliografia
O autorkach
Notatki