
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za liczne przybycie i wspaniałą atmosferę podczas spotkania. Mamy nadzieję, że kuchnia molekularna podbiła Wasze serca i pozwoliła spojrzeć szerzej na dziedziny wiedzy jakimi są dietetyka i gastronomia.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Molekularne gotowanie wykorzystuje właściwości fizyczne produktów spożywczych oraz gazów, nie stosuje przetwarzania produktów za pomocą chemii. Jest to kuchnia wyjątkowo lekka, dietetyczna i oryginalna. Zrywając z tradycyjnymi sposobami przygotowania potraw poszerza spektrum klasycznej sztuki kulinarnej i otwiera nowe światy smakowe i aromatyczne. Potrawy zachwycają wyglądem, a dania przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, zaskakują idealnym, czystym smakiem i zachowanymi właściwościami odżywczymi. Sposób przyrządzenia decyduje o tym, że potrawy mogą sprostać zarówno gustom smakosza, niejadka i… estety.
Kuchnia molekularna to zabawa. A kulinarne eksperymentowanie z nią może pochłonąć każdego, kto przejawia ciekawość, pragnie zaskakiwać oraz tworzyć unikalne kompozycje smakowe.
Prowadzącym pokaz będzie Łukasz Konik, kucharz „naukowiec”, członek elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownik Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN, poszukiwacz niezwykłych smaków.
Łukasz Konik to pasjonat kuchni awangardowej, eksperymentator i popularyzator kuchni molekularnej. Jest znany z programów kulinarnych i popularno-naukowych emitowanych w Telewizji Polskiej, TVN, TVN 24 oraz Polsat Biznes.
Zarówno na żywo, jak i w telewizyjnym studio, w lekkiej, błyskotliwej i pełnej żartów atmosferze przybliża tajniki przygotowywania produktów w ciekłym azocie czy smażenia w wodzie. Pokazuje, jak łącząc techniki kulinarne efektownie, zdrowo i naturalnie spreparować kawior o smaku mango, makaron o smaku parmezanu, rozmaryn w postaci pianki, czy lody o smaku jajecznicy z bekonem. Kuchnia, w której gotuje przypomina laboratorium, a wyczarowywane w niej formy i smaki kuszą oryginalnością.
Autor wielu receptur, którymi zaskakuje gastronomików, amatorów gotowania, smakoszy czy niejadków, a także estetów.
Łukasz Konik jest najmłodszym Szefem Kuchni w prestiżowym gronie Fundacji Klubu Szefów Kuchni zrzeszającej 26 najlepszych Szefów Kuchni w Polsce. Ukończył Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, a przygodę z kuchnią rozpoczął w Technikum Gastronomicznym w Gorzowie Wielkopolskim. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce oraz zagranicą.