Uczelnia
Dla kandydata
Dla studenta
Kursy i szkolenia
Kontakt
Więcej
Forma
stacjonarna / niestacjonarna
Czas trwania
4 semestry
Poziom
II stopnia, magisterskie
Cena od
476 zł / rata
Razem z tymi zmianami pojawiła się konieczność kształcenia na poziomie studiów wyższych wykwalifikowanych specjalistów dietetyków.
Program studiów łączy wiedzę z zakresu nauk medycznych, chemicznych i dietetycznych z praktyczną umiejętnością wykonywania zawodu w nowoczesnych warunkach rynkowych.
Nasz program nauczania obejmuje wszystkie zalecenia zawarte w standardzie kształcenia dla tego kierunku. Dodatkowo poszerzony został o przedmioty przygotowujące do pracy w wybranej specjalności. W ramach tych przedmiotów będą przedstawione treści dotyczące m.in. zasad żywienia w sporcie i odnowie biologicznej, dietetyki klinicznej oraz poradnictwa żywieniowego.
Ważną częścią programu kształcenia są praktyki zawodowe. Będą one realizowane tak, aby studenci nabyli umiejętności niezbędne do pracy w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali lub innych placówek zbiorowego żywienia (catering), oraz organizacjach konsumenckich.
Dietetyka specjalistyczna
Dietetyka sportowa
Demografia i epidemiologia żywieniowa
Nutrigenomika
Leczenie żywieniowe w chirurgii
Leczenie żywieniowe w onkologii
Biochemia roślin leczniczych
Farmakognozja
Fitoterapia i apiterapia
Choroby dietozależne
Psychologia zdrowia i żywienia
Terapia zaburzeń odżywiania
Terapia nadwagi i otyłości
Coaching i trening interpersonalny
Psychologia osobowości
Rośliny przyprawowe i aromatyczne
Żywienie osób w podeszłym wieku
Leczenie żywieniowe w onkologii
Żywność ekologiczna
W wyniku realizacji specjalności Żywienie kliniczne absolwent nabędzie pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu stosowania dietoterapii wybranych schorzeń, ze szczególnym uwzględnieniem prowadzenia leczenia żywieniowego dojelitowego i pozajelitowego.