
Naukę w SWSM w ramach studiów II-go stopnia (magisterskich) można pobierać w ramach dwóch form studiów. W poszczególnych formach zajęcia odbywają się wg następujących harmonogramów:
Forma stacjonarna (dzienna) – zajęcia (zajęcia praktyczne, ćwiczenia, ćwiczenia seminaryjne, wykłady) odbywają się od poniedziałku do piątku.
Forma niestacjonarna (zaoczna) – zajęcia (zajęcia praktyczne, ćwiczenia, ćwiczenia seminaryjne, wykłady) odbywają się zwyczajowo co dwa tygodnie, w piątki od godziny 16:00, soboty i w niedziele.
l.p. |
NAZWA MODUŁU |
rok 1 |
rok 2 |
||
I |
II |
III |
IV |
||
I |
Zajęcia ogólnouczelniane |
||||
1 |
Język angielski specjalistyczny |
x | x | ||
3 |
Zasady BHP |
x | |||
4 |
x | ||||
5 |
x | ||||
II |
Zajęcia kształcenia ogólnego |
||||
1 |
x | ||||
2 |
x | ||||
3 |
x | ||||
4 |
x | ||||
III |
Zajęcia podstawowe dla kierunku |
||||
1 |
x | ||||
2 |
x | ||||
3 |
x | ||||
4 |
x | ||||
5 |
x | ||||
6 |
x | ||||
7 |
x | ||||
8 |
x | ||||
9 |
x | ||||
10 |
x | ||||
IV |
Blok modułów do wyboru w zakresie Żywienie kliniczne |
||||
1ZK |
x | ||||
2ZK |
x | ||||
3ZK |
x | ||||
4ZK |
x | ||||
5ZK |
x | ||||
6ZK |
x | ||||
7ZK |
x | ||||
8ZK |
Leczenie żywieniowe w chorobie oparzeniowej, pacjentów ciężko chorych i septycznych |
x | |||
9ZK |
x | ||||
10ZK |
Pracownia dietetyki i żywienia w zakresie żywienie kliniczne |
x | x | ||
IV |
Blok modułów do wyboru w zakresie Ziołolecznictwo i suplementacja |
||||
1ZS |
x | ||||
2ZS |
x | ||||
3ZS |
x | ||||
4ZS |
Fitoterapia i apiterapia |
x | |||
5ZS |
x | ||||
6ZS |
x | ||||
7ZS |
Prawne aspekty obrotu suplementami i produktami leczniczymi roślinnymi |
x | |||
8ZS |
x | ||||
9ZS |
Pracownia dietetyki i żywienia w zakresie ziołolecznictwo i suplementacja |
x | x | ||
IV |
Blok modułów do wyboru w zakresie Psychodietetyka |
||||
1P |
x | ||||
2P |
x | ||||
3P |
x | ||||
4P |
x | ||||
5P |
x | ||||
6P |
x | ||||
7P |
x | ||||
8P |
Toksykologia i skutki zdrowotne stosowania substancji psychoaktywnych |
x | |||
9P |
Pracownia dietetyki i żywienia w zakresie psychodietetyka |
x | x | ||
V |
Praca dyplomowa |
||||
1 |
Metodologia badań naukowych |
x | |||
2 |
Seminarium dyplomowe |
x | x | ||
VI |
Praktyki zawodowe |
x | x | x |
Bezpieczna praca z systemem IT.Wykorzystanie arkusza kalkulacyjnego do utworzenia prostej bazy danych (wprowadzanie, sortowanie i filtrowanie rekordów). Wykorzystanie korespondencji seryjnej edytora tekstu do ułatwienia tworzenia listów/maili do klientów z bazy danych.Tworzenie własnej bazy danych przy pomocy programu do zarządzania bazą danych (OpenOffice Base) Tworzenie raportów gotowych do wydruku prezentujących zbiorcze informacje np o kliencie, usługach lub dostawcach. Przegląd programów dedykowanych do obsługi gabinetów medycznych, dietetycznych.
Ochrona własności intelektualnej
Ochrona własności intelektualnej. Ogólna charakterystyka dziedziny własności intelektualnej. Prawo własności do dóbr niematerialnych i jego ochrona w świetle obowiązujących przepisów prawnych. Pojęcie utworu jako przedmiotu prawa autorskiego. Plagiat. Pojęcie i istota plagiatu. Rodzaje plagiatu. Odpowiedzialność cywilna i karna z tytułu popełnienia plagiatu. Ustawa o prawach autorskich i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994r. Prawna ochrona wynalazków. Nieuczciwa konkurencja w obszarze ochrony własności intelektualnej.
Etyka zawodowa, zawody zaufania publicznego, kodeksy etyczne. Współczesne koncepcje etyczne. Etyka w reklamie zawodów medycznych. Korzystanie z Internetu i mediów społecznościowych. Problemy bioetyki: inżynieria genetyczna, granice życia ludzkiego, transplantologia.
Zapalenie: przyczyny, etapy reakcji zapalnej. Objawy miejscowe i ogólnoustrojowe zapalenia. Fagocytoza. Układy generujące reaktywne formy tlenu (RFT). Układy antyoksydacyjne ustroju: enzymatyczne i nieenzymatyczne. Mediatory zapalenia: aminy biogenne, mediatory lipidowe, cytokiny. Objawy laboratoryjne zapalenia Kryteria podziału zapaleń. Zejście zapalenia. Patologia oddychania Równowaga kwasowo-zasadowa. Układy buforowe organizmu. Kwasica i zasadowica – definicja, przyczyny metaboliczne i oddechowe. Gospodarka wodno-elektrolitowa. Mechanizmy neurohormonalne regulacji gospodarki wodno- elektrolitowej. Bilans wodny ustroju. Odwodnienie i przewodnienie izo-, hipo- i hipertoniczne. Ogólne mechanizmy powstawania obrzęków. Patofizjologia obrzęków towarzyszących niewydolności serca oraz chorobom wątroby i nerek. Zespół nerczycowy i nefrytyczny. Patofizjologia układu pokarmowego. Patofizjologiczne podłoże rozwoju nowotworów. Czynniki karcynogenne. Zaburzenia hemostazy. Patologia układu czerwonokrwinkowego. Dyslipidemia. Metabolizm lipoprotein osocza. Hiperlipoproteinemie pierwotne i wtórne. Przeciwaterogenne działanie lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Czynniki modyfikujące funkcje lipoprotein. Wstrząs: istota i rodzaje. Mechanizmy neuroendokrynne odpowiedzialne za zmiany hemo-dynamiczne we wstrząsie. Zmiany metaboliczne i elektrolitowe we wstrząsie. Powikłania wielonarządowe we wstrząsie. Patologia układu endokrynnego: Regulacja czynności układu dokrewnego. Receptory hormonalne: podział, budowa, system wtórnych przekaźników. Istota ujemnego i dodatniego sprzężenia zwrotnego. Oś podwzgórze – przysadka mózgowa – gruczoły docelowe. Gospodarka wapniowo-fosforanowa: Regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej (parathormon, witamina D3, kalcytonina, estrogeny, glikokortykosteroidy). Przyczyny i objawy hiper- i hipokalcemii oraz hiper- i hipofosfatemii. Patologia układu kostnego: Osteoporoza, osteomalacja, osteodystrofia, osteopenia – definicje i etiologia. Starzenie się: rodzaje patologii w wieku starszym. Konsekwencje starzenia w obrębie wybranych układów i narządów.
Typy odpowiedzi immunologicznej. Mechanizmy odpowiedzi nieswoistej i nieswoistej. Regulacja odpowiedzi immunologicznej. Pamięć immunologiczna. Tolerancja immunologiczna. Układ odpornościowy jelit. Mechanizmy działania układu odpornościowego jelit, problem „bariery jelitowej” i translokacji bakterii u chorych niedożywionych. Wpływ probiotyków na florę bakteryjną jelita. Wpływ kwasów tłuszczowych, argininy, tlenku azotu, glutaminy, witamin A, E, C, B oraz cynku, żelaza i selenu na odpowiedź immunologiczną. Rola aminokwasów siarkowych (metioniny, cysteiny), glutationu, tauryny, utleniaczy i przeciwutleniaczy w zaburzeniach odporności. Zmiany ekspresji wybranych białek szlaków sygnałowych w zapaleniu, zakażeniu oraz po urazie. Zaburzenia odporności u chorych niedożywionych oraz u chorych z nowotworami przewodu pokarmowego.
Elementy psychologii i komunikacja interpersonalna
Psychologia zdrowia – podejście pato- i salutogenetyczne. Czynniki zagrażające i zasoby odpornościowe. Spostrzeganie społeczne – znaczenie wyglądu zewnętrznego w relacjach interpersonalnych. Wpływ społeczny, sposoby budowania pozytywnego długofalowego dialogu interpersonalnego, komunikacja niewerbalna, umiejętność aktywnego słuchania. Proces negocjacji.
Podstawy przedsiębiorczości z elementami prawa
Definicja przedsiębiorstwa. Rodzaje działalności gospodarczej. Działalność usługowa. Definicja usług. Cechy usług. Klasyfikacja i typizacja usług. Formy organizacyjno prawne przedsiębiorstw. Zarządzanie projektem. Formy zatrudnienia. Obowiązki i prawa pracownika oraz pracodawcy. Regulacje prawne – kodeks pracy, kodeks cywilny. Metody poszukiwania pracy. List motywacyjny i życiorys. Rozmowa kwalifikacyjna.
Rola badań laboratoryjnych w procesie diagnostycznym. Badania hematologiczne przydatne dla dietetyków. Badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej, w diagnostyce i monitorowaniu zaburzeń gospodarki lipidowej, w diagnostyce i monitorowaniu chorób nerek, chorób przewodu pokarmowego, w diagnostyce i monitorowaniu zaburzeń obrotu kostnego i osteoporozy.
Chemiczne i fizyczne aspekty żywności
Zanieczyszczenia organiczne i nieorganiczne w żywności. Warunki akceptacji substancji chemicznej jako dodatku do żywności. Zakres badań w ocenie toksykologicznej dodatków do żywności. Procedura zapewnienia bezpieczeństwa związków chemicznych dodawanych do żywności. Chemia smaku i zapachu.
Zasady oceny stanu odżywienia: wskaźniki wagowo – wzrostowe, pomiar fałdów skórno – tłuszczowych i składowych masy ciała. Biofizyczne podstawy przepływu prądu elektrycznego przez organizm ludzki. Analizatory składu ciała. Biomarkery stanu odżywienia
Dietetyka specjalistyczna
Rola diety w leczeniu chorób skóry. Rola diety w chorobach oczu.
Konsekwencje żywieniowe chirurgii bariatrycznej. Choroby zakaźne. Udział dietetyka w profilaktyce i leczeniu chorób zakaźnych. Leczenie bariatryczne. Okołooperacyjne zalecenia żywieniowe w chirurgii bariatrycznej. Problemy żywieniowe w okresie pooperacyjnym wczesnym i późnym.
Rola diety w leczeniu chorób skóry. Rola diety w chorobach oczu.
Konsekwencje żywieniowe chirurgii bariatrycznej. Choroby zakaźne. Udział dietetyka w profilaktyce i leczeniu chorób zakaźnych. Leczenie bariatryczne. Okołooperacyjne zalecenia żywieniowe w chirurgii bariatrycznej. Problemy żywieniowe w okresie pooperacyjnym wczesnym i późnym.
Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu. Potrzeby energetyczne sportowców. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów. Regulowanie masy ciała w sporcie. Regulacja masy ciała, a skład tkankowy. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów. Zjawisko dopingu. Wykrywanie substancji androgenno-anabolicznych w kontroli antydopingowej. Metodyka ustalania programów żywieniowo - suplementacyjnych.
Nadzór sanitarno – epidemiologiczny
Cel i zadania nadzoru sanitarno-epidemiologicznego. Regulacje prawne dotyczące struktury i zadań Inspekcji Sanitarnej. Struktura organizacyjna Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Polsce. Nadzór nad warunkami zdrowej żywności.
Demografia i epidemiologia żywieniowa
Geneza, cele i zadania epidemiologii jako dyscypliny naukowej i działalności praktycznej. Określenie pojęcia i poznanie mierników zdrowia. Zapoznanie z współczynnikami charakteryzującymi stan zdrowia populacji polskiej i europejskiej. Charakterystyka stanu zdrowia populacji polskiej na tle wskaźników w innych krajach europejskich. Zróżnicowanie regionalne, nierówności w zdrowiu, związki z charakterystyką demograficzną. Typy badań wykorzystywane w epidemiologii żywieniowej: badania skriningowe, korelacyjne, kliniczno-kontrolne, kohortowe, badania migracyjne oraz grup specjalnych.
Nietolerancje pokarmowe i alergologia
Występowanie alergenów w żywności, charakterystyka głównych alergenów w żywności. Cechy białek alergennych. Typowe oraz rzadko spotykane objawy alergii pokarmowych. Białka glutenowe jako główny czynnik rozwoju nietolerancji i alergii pokarmowej.
Nutrigenomika – cele, aspekty etyczne i prawne. Podstawowa terminologia. Geny o istotnym znaczeniu w regulacji metabolizmu lipidów i lipoprotein. Choroby związane z niewłaściwym funkcjonowaniem transkryptomu w aspekcie składników pokarmowych. Genetyczny polimorfizm człowieka i podstawy ekspresji genów jako czynniki determinujące różną odpowiedź na składniki diety. Nutrigenomika a indywidualizacja diety.
Prewencja pierwotna i wtórna chorób cywilizacyjnych
Międzynarodowa klasyfikacja chorób i problemów zdrowotnych wg ICD-10. Sytuacja zdrowotna w Polsce na tle krajów referencyjnych. Przeciętne aktualne i dalsze trwanie życia.
Styl życia a zdrowie człowieka, spożycie alkoholu, aktywność fizyczna.
Otyłość. Choroby układu sercowo-naczyniowego. Cukrzyca. Osteoporoza. Nowotwory. Choroby układu pokarmowego. Leczenie dietetyczne, aktywność fizyczna.
Wskazania do leczenia żywieniowego. Ograniczenia kliniczne. Substraty używane w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym. Substancje specjalne w żywieniu. Żywienie drogą przewodu pokarmowego. Dostępy do przewodu pokarmowego: zgłębnik nosowo – żołądkowy, zgłębnik nosowo – jelitowy, dostęp endoskopowy – PEG, PEG-J, D-PEJ, dostęp chirurgiczny – gastrostomia, mikrojejunostomia igłowa. Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Diety stosowane w żywieniu dojelitowym. Powikłania żywienia dojelitowego. Żywienie pozajelitowe. Wskazania i przeciwwskazania. Sposoby podaży żywienia pozajelitowego – droga żył obwodowych i centralnych. Systemy żywienia pozajelitowego. Farmaceutyczne aspekty żywienia pozajelitowego. Skład mieszanin odżywczych i planowanie żywienia pozajelitowego. Powikłania żywienia pozajelitowego.
Leczenie żywieniowe w chirurgii
Patofizjologia urazu. Leczenie żywieniowe chorych po urazie. Żywienie w okresie okołooperacyjnym. Cukrzyca i inne choroby współistniejące w chirurgii. Leczenie żywieniowe po rozległym wycięciu jelita. Przetoki przewodu pokarmowego.
Leczenie żywieniowe w chorobach nerek
Badania laboratoryjne w chorobach nerek. Białkomocz i jego następstwa. Badania czynnościowe w chorobach nerek. Zaburzenia gospodarki wodnej. Zaburzenia gospodarki elektrolitowej Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Znaczenie wczesnego rozpoznawania i leczenia zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej dla ochrony czynności wydalniczej nerek. Operacje u chorych z niewydolnością nerek. Nerki a narząd krążenia. Choroby kości spowodowane przewlekłą niewydolnością nerek. Kamica nerkowa.
Nefropatia cukrzycowa. Nefroprotekcja u chorych na cukrzycę. Powikłania i monitorowanie leczenia żywieniowego w chorobach nerek.
Leczenie żywieniowe w gastroenterologii
Ostre wirusowe zapalenie wątroby. Toksyczne i polekowe zapalenie wątroby. Przewlekłe zapalenia wątroby. Alkoholowa choroba wątroby. Marskość wątroby i jej powikłania. Choroby genetyczne, metaboliczne i związane z nacieczeniem miąższu wątroby. Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Nowotwory przewodu pokarmowego. Obraz kliniczny choroby Leśniowskiego-Crohna. Obraz kliniczny wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (colitis ulcerosa). Objawy kliniczne choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz ich przyczyny i znaczenie dla prawidłowego rozpoznania. Rola odżywiania w przewlekłych nieswoistych chorobach zapalnych jelit. Zespół jelita drażliwego. Farmakożywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit.
Leczenie żywieniowe w onkologii
Zaburzenia metaboliczne i wodno-elektrolitowe u chorych na nowotwory. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz stany zapalne błon śluzowych. Zaburzenia odżywiania u chorych na nowotwory.
Wyniszczenie nowotworowe. Środki przeciwdziałające wyniszczeniu w terapii choroby onkologicznej – stymulujące apetyt, antykataboliczne, anaboliczne, inne substancje.
Popromienne uszkodzenie jelit.
Żywienie do i pozajelitowe w warunkach domowych.
Leczenie żywieniowe w neonatologii, dzieci i młodzieży
Choroby uwarunkowane genetycznie. Choroby ośrodkowego układu nerwowego.
Diety stosowane w pediatrii. Diety stosowane w żywieniu dzieci chorych. Diety eliminacyjne - bezlaktozowe, bezglutenowe bez sacharozy, bez maltozy i izomaltozy, w niedoborach aktywności laktazy i sacharozy. Diety hipoantygenowe. Diety w fenyloketonurii i galaktozemii. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach zakaźnych i gorączkowych. Postępowanie dietetyczne u dzieci po zabiegach chirurgicznych.
Żywienie osób w podeszłym wieku
Proces starzenia się. Starzenie się układu sercowo-naczyniowego. Proces starzenia się płuc. Fizjologiczne procesy starzenia się przewodu pokarmowego. Nerki u osób w wieku podeszłym. Kości – procesy starzenia. Starzenie się mięśni szkieletowych człowieka. Wybrane aspekty fizjologii i patofizjologii starzenia się skóry . Układ odpornościowy u osób w starszym wieku. Bilans wodny w procesie starzenia. Układ hormonalny w procesie starzenia się. Udział dietetyka w terapii żywieniowej w chorobach wewnętrznych wieku podeszłego.
Leczenie żywieniowe w chorobie oparzeniowej, pacjentów ciężko chorych i septycznych
Cel terapii żywieniowej u pacjentów oparzonych. Leczenie żywieniowe – zapotrzebowanie płynowe, białkowo – energetyczne, zapotrzebowanie na tłuszcze, na węglowodany, witaminy i mikroelementy. Drogi podaży diety.
Leczenie żywieniowe w ranach przewlekłych
Żylne i tętnicze owrzodzenia kończyn dolnych. Owrzodzenia w przebiegu stopy cukrzycowej.
Odleżyny. Rany chirurgiczne. Kompleksowość terapii żywieniowej u pacjentów z ranami przewlekłymi
Surowiec w roślinach leczniczych – działanie substancji aktywnych, synergizm, antagonizm, zmienność związków czynnych.
Surowce roślin leczniczych zawierające metabolity pierwotne: węglowodany, lipidy, białka
Surowce roślin leczniczych zawierające metabolity wtórne: związki fenolowe, kumaryny, garbniki, flawonoidy, antocyjany, terpeny, alkaloidy, olejki eteryczne, chinony)
Aktywność biologiczna i farmakologiczna surowców roślinnych a ich skład chemiczny
Działania niepożądane surowców roślinnych wynikające z ich interakcji z lekami roślinnymi oraz syntetycznymi (wybrane reakcje chemiczne)
Towaroznawstwo żywności funkcjonalnej i suplementów diety
Podstawowe definicje (towar, żywność, jakość, żywność wygodna, żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego, żywność funkcjonalna). Nutraceutyki i suplementy diety. Podstawowe przepisy prawa w zakresie żywności funkcjonalnej i suplementów: polskie, unijne, japońskie, USA. Uwarunkowania społeczne wpływające na stan rynku suplementów oraz żywności funkcjonalnej.
Wybrane składniki żywności funkcjonalnej: probiotyki, prebiotyki, błonnik pokarmowy, witaminy, minerały, przeciwutleniacze, proteiny, peptydy, fito związki. Przykłady, charakterystyka towaroznawcza żywności funkcjonalnej wzbogacanej w te związki, technologia produkcji.
Zasady zbioru surowców roślinnych, metody badania tożsamości, standaryzacji.
Pozycja leku roślinnego na tle suplementu diety. Standaryzacja surowców i preparatów zielarskich. Rodzaje leków roślinnych.Współczesne zasady klasyfikacji związków roślinnych.
Surowce mineralne. Cukrowce. Glikozydy. Flawonoidy. Antraglikozydy. Glikofenole. Irydoidy. Garbniki. Gorycze. Alkaloidy. Olejki eteryczne. Elementy toksykologii leków pochodzenia roślinnego.
Elementy toksykologii leków pochodzenia roślinnego.
Surowce roślinne stosowane w pediatrii, w geriatrii, w dermatologii. Surowce roślinne o działaniu przeciwdepresyjnym i uspokajającym. Fitoterapia zaburzeń metabolicznych. Fitoterapia chorób reumatycznych. Fitoterapia chorób i zaburzeń wątroby. Witaminy i surowce roślinne stosowane w okulistyce. Apiterapia i terapie alternatywne.
Kierunki rozwoju biotechnologii roślin: mikrorozmnażanie, biosynteza i biotransformacja wtórnych metabolitów czynnych in vitro.
Definicje rolnictwa ekologicznego, zintegrowanego, żywności ekologicznej. Metody ekologiczne stosowane w produkcji pierwotnej. Procesy przetwórcze, opakowania i dodatki dopuszczone do produkcji ekologicznej żywności. Certyfikacja gospodarstw ekologicznych. Gwarancja produktu ekologicznego. Zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności ekologicznej. Rynek żywności ekologicznej. Biotechnologia a rolnictwo ekologiczne, żywność GMO a żywność ekologiczna.
Rośliny przyprawowe i aromatyczne
Ogólna charakterystyka roślin przyprawowych i aromatycznych. Receptury produktów przyprawowych. Znaczenie związków biologicznie czynnych. Rośliny przyprawowe stosowane jako przyprawy poprawiające smak i aromat w gospodarstwie domowym, przemyśle piekarniczym, mięsnym i w koncentratach spożywczych. Wybrane rośliny przyprawowe uprawiane w Polsce i pozyskiwane ze stanu naturalnego (charakterystyka morfologiczna, wymagania i uprawa, termin i sposób pozyskiwania surowca oraz jego zastosowanie).
Prawne aspekty obrotu suplementami diety i produktami leczniczymi roślinnymi
Akty prawne dotyczące wytwarzania, znakowania, reklamy i wprowadzania suplementów diety do obrotu. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego: definicja żywności, kategorie i definicję żywności, w tym suplementu diety. Akty prawne dotyczące wytwarzania, znakowania, reklamy i dopuszczenie do obrotu produktów leczniczych roślinnych. Ogólne zasady i wymagania prawa farmaceutycznego: definicja produktu leczniczego, w tym produktu leczniczego roślinnego. Definicja, funkcja i rola suplementu diety Wymagania jakościowe suplementu diety i dokumentacja jakościowa.
Toksykologia składników żywieniowych
Metabolizm ksenobiotyków – procesy wchłaniania, dystrybucji i wydalania, biotransformacja.
Typy zależności lekowych, tolerancja, zespół abstynencyjny, sensytyzacja. Fizjologiczne i molekularne podstawy uzależnień. Uzależnienia jako deficyt układu pamięci. Uzależnienia od opioidów. Uzależnienia od benzodiazepin, środków sedatywnych i barbituranów. Działanie biologiczne alkoholu etylowego, zespół zależności alkoholowej. Uzależnienia od nikotyny, kokainy, amfetaminy i innych środków psychostymulujących. Środki odurzające występujące w preparatach OTC. Związki naturalne i syntetyczne o działaniu halucynogennym. Problemy zdrowotne, społeczne oraz zawodowe związane ze stosowaniem „dopalaczy”.
Społeczno – kulturowe uwarunkowania zachowań zdrowotnych
Społeczne uwarunkowania zdrowia, choroby i zachowań zdrowotnych. Wpływ nierówności społecznych (wiek, płeć, status socjo-ekonomiczny) na stan zdrowia. Pojęcie kultury. Kulturowe uwarunkowania zdrowia i choroby. Wzory konsumpcji a identyfikacja społeczna. Współczesne wzorce konsumpcji. Symboliczne i rytualne znaczenie jedzenia w różnych sytuacjach społecznych. Rola religii w kształtowaniu wzorców żywienia. Rytuały związane z jedzeniem jako wzory interakcji społecznych.
Wiodące w psychologii koncepcje człowieka i pojęcie osobowości jako konstruktu teoretycznego. Czynniki kształtujące osobowość. Możliwe zniekształcenia i zaburzenia osobowości. Zastosowanie psychologii osobowości do zindywidualizowanego traktowania klienta.
Psychologia zdrowia i żywienia
Psychospołeczne czynniki ryzyka chorób somatycznych. Charakterystyka chorób psychosomatycznych. Psychologiczne funkcje jedzenia.
Postawy zdrowotne. Natura postaw. Regulacyjna rola postaw. Struktura postaw. Kształtowanie postaw. Problem zmiany nawyków zdrowotnych – przekształcanie postaw i nawyków na przykładzie anoreksji, bulimii, otyłości, uzależnień.
Behawioralno – poznawcza koncepcja zaburzeń odżywiania. Znaczenie uczenia się w kształtowaniu nawyków żywieniowych. Znaczenie psychologii poznawczej w zrozumieniu mechanizmów odżywiania.
Psychologiczne problemy żywienia się sportowców.
Zaburzenia odżywiania – wprowadzenie. Rodzaje zaburzeń odżywiania i ich etiologia. Anorexia nervosa – postępowanie terapeutyczne. Rola dietetyka. Bulimia nervosa – postępowanie terapeutyczne. Rola dietetyka. Inne zaburzenia odżywiania: ortoreksja, pregoreksja, psychogenna utrata łaknienia, zespół gwałtownego objadania się (BED), łaknienie spaczone.
Otyłość – rodzaje, definicja, skutki zdrowotne i społeczne. Epidemiologia otyłości w Polsce i na świecie. Interdyscyplinarne przyczyny otyłości. Terapia otyłości: dietetyczna, psychologiczna oraz interwencyjna. Wykorzystanie leków i suplementów diety w leczeniu otyłości. Szanse i zagrożenia.
Promocja zdrowego trybu życia, edukacja i poradnictwo
Zasady tworzenia programu edukacyjnego i kampanii społecznej. Planowanie poradnictwa żywieniowego w praktyce dietetyka. Wykorzystanie psychologii w poradnictwie indywidualnym i zbiorowym. Zasady i sposoby prowadzenia edukacji żywieniowej.
Coaching i trening interpersonalny
Coaching jako metoda wspierania jednostek i zespołów. Definicja coachingu, specyfika coachingu w stosunku do innych oddziaływań wspierających rozwój klienta. Proces i struktura coachingu.Etapy procesu coachingu w praktyce. Określenie potrzeb i celów coaching. Uzgadnianie konkretnych potrzeb rozwojowych. Opracowywanie szczegółowego planu coaching. Wykonywanie zadania bądź czynności. Przegląd działania i planowanie lepszego funkcjonowania. Zakończenie coachingu. Narzędzia werbalne i niewerbalne stosowane przez coacha, techniki.
Toksykologia i skutki zdrowotne stosowania substancji psychoaktywnych
Zależność pomiędzy budową chemiczną a potencjałem uzależniającym środków uzależniających. Metabolizm ksenobiotyków – procesy wchłaniania, dystrybucji i wydalania, biotransformacja. Typy zależności lekowych, tolerancja, zespół abstynencyjny, sensytyzacja. Fizjologiczne i molekularne podstawy uzależnień. Uzależnienia jako deficyt układu pamięci.
Uzależnienia od opioidów. Uzależnienia od benzodiazepin, środków sedatywnych i barbituranów. Działanie biologiczne alkoholu etylowego, zespół zależności alkoholowej. Uzależnienia od nikotyny, kokainy, amfetaminy i innych środków psychostymulujących. Środki odurzające występujące w preparatach OTC. Związki naturalne i syntetyczne o działaniu halucynogennym. Problemy zdrowotne, społeczne oraz zawodowe związane ze stosowaniem „dopalaczy”. Doping sportowy.