Uczelnia
Dla kandydata
Dla studenta
Kursy i szkolenia
Kontakt
Więcej
Dnia 3 czerwca 2016 roku w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach odbyła się już szósta edycja Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki mająca na celu upowszechnienie wiedzy z zakresu kosmetologii i dietetyki, integrację środowiska studentów oraz rozwijanie umiejętności prezentacji poglądów i prowadzenia dyskusji.
Patronat naukowy nad konferencją objął Rektor Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach prof. dr hab. n. med. Jacek Starzewski. Patronat medialny objął Journal of NutriLife Czasopismo Poświęcone Dietetyce i Technologii Żywności.
Uczestnicy konferencji mieli przyjemność posłuchać wykładu inauguracyjnego „O2xy Infusion – bezinwazyjna infuzja aktywnym tlenem ustabilizowanym w emulsji” przeprowadzonego przez Justynę Mróz – szkoleniowca firmy Clarena oraz wykładu dr Anny Sitkowskiej – wykładowcy SWSM, o wpływie diety na ludzkie geny oraz inżynierii genetycznej, której produkty wykorzystujemy w życiu codziennym, pt. „Nutrigenomika, żywność modyfikowana genetycznie, inżynieria genetyczna – spotkanie z genetyką
w codziennym życiu”.
W trakcie konferencji, której przewodziła dr hab. Magdalena Rost-Roszkowska, swoje prace oraz wyniki badań przedstawili studenci m.in.: ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Politechniki Śląskiej, Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
W sekcji „Kosmetologia” prezentowane były referaty o tematyce dotyczącej między innymi wpływu kosmetyków na cerę mężczyzn wraz z uwzględnieniem reakcji niepożądanych, wpływu promieniowania ultrafioletowego na organizm, charakterystyki licznych masaży, czy dermatoz i licznych schorzeń skórnych pojawiających się w trakcie ciąży. Prezentowane były także wyniki badań wykorzystujących nowoczesne techniki, jak np. skaningowa mikroskopia elektronowa (SEM) i jej wykorzystanie w analizie struktur zębów i wpływu środków wybielających na strukturę zębów, czy techniki obrazowania chemicznego jako wykorzystywane do analizy właściwości spektralnych i optycznych barwników stosowanych w makijażu permanentnym i tatuażu.
W sekcji „Dietetyka” studenci prezentowali dane prowadzonych przez siebie badań dotyczących na przykład oceny wpływu żywienia u dzieci w wieku przedszkolnym na stan odżywiania dzieci, czy wpływ edukacji żywieniowej na skład ciała dzieci w wieku ponadgimnazjalnym. Studenci mogli wysłuchać referatów traktujących o preparatach wspomagających odchudzanie, żywności funkcjonalnej, czy żywności „zero kalorii”. Na uwagę zasługują także wykłady poświęcone grupie seniorów, które to dotyczyły spożycia kawy, czy nawodnienia ich organizmu, a także sportowców – nawadnianie ich organizmu oraz opis zachowań żywieniowych.
Na zakończenie konferencji przyznano nagrody: Michałowi Zwierzchowskiemu (Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach) za referat pt. „Ocena wpływu żywienia przedszkolnego na stan odżywienia dzieci w wieku 4-6 lat”, Dagmarze Walus i Paulinie Szady (Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie) za referat pt. „Znaczenie
i wpływ edukacji zdrowotnej obejmującej istotę należytego nawodnienia organizmu w populacji seniorów” oraz Joannie Waśków (Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach) za referat pt. „Ocena wpływu wybranych źródeł błonnika pokarmowego na zmiany poziomu glukozy w surowicy krwi: Studium przypadku”.
Serdecznie dziękujemy studentom i sympatykom kosmetologii, dietetyki oraz kierunków pokrewnych za wzięcie udziału w VI Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki.