Uczelnia
Dla kandydata
Dla studenta
Kursy i szkolenia
Kontakt
Więcej
Konferencję rozpoczął wykład plenarny zatytułowany „Wykorzystanie pijawek w kosmetologii” wygłoszony przez adiunkta Katedry Histologii i Embriologii Zwierząt Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, dr Annę Urbisz. Podczas konferencji studenci SWSM w Katowicach oraz studenci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wygłaszali referaty związane z najnowszą tematyką z zakresu Dietetyki, Kosmetologii oraz Gastronomii.
Studenci wysłuchali referatów i żywo dyskutowali na tematy związane między innymi z postępowaniem dietetycznym w wybranych jednostkach chorobowych, występowaniu w produktach spożywczych licznych ksenobiotyków, żywnością modyfikowaną genetycznie, postępowaniu kosmetologa w licznych schorzeniach skóry, z tematyką dotyczącą licznych terapii przeciwstarzeniowych, systemu HACCP w gastronomii czy wykorzystania fotografii w gastronomii.
Podczas konferencji studenci mogli wysłuchać także wykładów wygłoszonych przez dr Łukasza Chajca wykładowcy SWSM w Katowicach („Jadalne bezkręgowce, jako alternatywne źródło białka”) oraz Iwony Lizończyk przedstawiciela firmy SANPROBI („Rola mikrobioty w świetle najnowszych doniesień naukowych”).
Część wygłoszonych przez studentów referatów zostało nagrodzone przez Komisję konkursową w składzie prof. dr hab. Magdalena Rost-Roszkowska, dr Anna Krzeszewska-Zaręba, dr Łukasz Chajec oraz mgr Karolina Janion.
Z zakresu kosmetologii wyróżniono prace:
„Opis przypadku zastosowania kwasu PRX-T33 i mikronakłuć z laktoferyną w terapii blizn potrądzikowych”
Joanna Bieniek – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
„Terapia ortonyksyjna za pomocą klamry tytanowej w gabinecie podologicznym po chirurgicznej resekcji całkowitej płytki paznokciowej – studium przypadku”
Bogusława Szydło – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Z zakresu dietetyki wyróżniono prace:
„Postępowanie dietetyczne w chorobie Glenarda (zespole opadających trzewi) – opis przypadku”
Helena Nikoniuk – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Magdalena Mikołajczyk – Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
„Różnice w poziomach pozostałości penicylin i tetracyklin w wybranych mlekach świeżych i UHT”
Dominika Klein, Jagoda Garbicz, Danuta Garbowska, Michał Górski – Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
„Porównanie nawyków żywieniowych oraz stopnia aktywności fizycznej mieszkańców Śląska i okręgu Hordaland w południowej Norwegii po 65 roku życia”
Angelika Targos – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
„Analiza błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety w ciąży”
Urszula Jodłowska – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
„Farmakoterapia a dieta”
Daria Borakowska – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Z zakresu gastronomii wyróżnienie otrzymała praca:
„System HACCP w gastronomii – ocena wiedzy pracowników na temat jego roli i zasad wdrażania”
Agnieszka Niekrasz – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach