
Podstawa kształcenia
Obecnie nauczanie przygotowujące do zawodu dietetyka odbywa się w ramach studiów pierwszego oraz drugiego stopnia, opartych na standardach nauczania rekomendowanych przez Radę Główną Szkolnictwa Wyższego.
W myśl standardów nauczania dotyczących studiów pierwszego stopnia oraz założeń Procesu Bolońskiego, po uzyskaniu tytułu licencjata absolwent jest przygotowany do kontynuacji nauki na studiach drugiego stopnia z zakresu dietetyki lub kierunków pokrewnych.
Klasyfikacja zawodowa
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia z dnia 27 kwietnia 2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (na podstawie art. 36 ust. 8 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415, z późn. zm.) dietetyk jest specjalistą ochrony zdrowia. Zawód ten jest wpisany pod numerem 228401.
Zakres uprawnień zawodowych
Przygotowywany projekt ustawy i rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie określenia zakresu uprawnień zawodowych osób wykonujących zawód wykonywany w ochronie zdrowia - projekt z dnia 29.01.2004r. reguluje zakres tych czynności. Wg § 2.ust.1 tego projektu wykonywanie zawodu dietetyka polega na:
planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu opartego na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności;
stosowaniu żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób;
planowaniu i przygotowywaniu potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia;
samodzielnym planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet;
nadzorowaniu i kontrolowaniu prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych;
kontrolowaniu jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania;
prowadzeniu instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej;
uczestniczeniu w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i pod nadzorem lekarza;
rozpoznawaniu, zapobieganiu i leczeniu niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
ocenie stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów;
prowadzeniu dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
udzielaniu porad dietetycznych;
prowadzeniu edukacji żywieniowej.
Ponadto, wykonywanie zawodu dietetyka przez osobę posiadającą wykształcenie wyższe polega (za § 2.ust.2), obok działań wymienionych powyżej, na:
prowadzeniu samodzielnego poradnictwa żywieniowego dla różnych grup populacyjnych, zarówno ludzi zdrowych jak i chorych;
pracy w charakterze nauczyciela w zakresie żywienia człowieka i dietetyki oraz prowadzeniu szkolenia i staży zawodowych w ramach podnoszenia kwalifikacji;
planowaniu i prowadzeniu badań naukowych w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych;
planowaniu i prowadzeniu programów ochrony i promocji zdrowia.
Regulacje prawne zawodu