
Podstawowym celem studiów jest przekazanie aktualnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka w różnych warunkach środowiskowych i umiejętności planowania żywienia.
Absolwent będzie posiadał podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki chorób dietozależnych, oraz umiejętność planowania żywienia, konstruowania diet i jadłospisów.
Studia przeznaczone są dla absolwentów studiów pierwszego lub drugiego stopnia.
Nr |
Nazwa przedmiotu |
Rozkład godzin zajęć |
||||
Suma |
I semestr |
II semestr |
||||
w |
ć |
w |
ć |
|||
1 |
Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywienia człowieka |
40 |
30 |
10 |
|
|
2 |
Analiza i ocena jakości żywności |
15 |
|
|
5 |
10 |
3 |
Somatometria |
10 |
5 |
5 |
|
|
4 |
Żywienie człowieka zdrowego w różnych okresach życia |
45 |
20 |
25 |
|
|
5 |
Kliniczny zarys chorób i dietoterapia |
40 |
|
|
20 |
20 |
6 |
Planowanie diet i ocena żywienia |
50 |
|
20 |
|
30 |
7 |
Technologia sporządzania potraw |
15 |
|
|
|
15 |
8 |
Farmakoterapia żywieniowa |
15 |
|
|
15 |
|
|
Razem |
230 |
55 |
60 |
40 |
75 |
Czas trwania studiów: 2 semestry – 230 godzin.
Wykłady stanowią 95 h, natomiast ćwiczenia 135 h.
anatomia i fizjologia układu pokarmowego ** homeostaza: głód i sytość ** skład ciała** bilans wodny** rozmieszczenie składników pokarmowych w różnych strukturach komórkowych ** gospodarka energetyczna – przemiany energetyczne w ustroju ** energia składników pokarmowych ** wydatki energetyczne** zapotrzebowanie na energię ** zmiany składu ciała związane z wiekiem ** składniki pokarmowe – klasyfikacja ** budowa i właściwości ** trawienie i wchłanianie ** zapotrzebowanie ** metabolizm
pojęcie stanu odżywienia ** metody oceny stanu odżywienia: analizy analityczne, antropometria, objawy kliniczne ** metody oceny żywienia: metoda wagowa, ankietowa, inwentarzowa, rachunkowa, wywiad, zapis historii żywienia ** zaburzenia odżywiania: niedożywienie, nieprawidłowe odżywianie, niedobory składników pokarmowych, specyficzne braki składników odżywczych, niedowaga
normy żywieniowe ** uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa ** żywienie dzieci i młodzieży ** żywienie osób dorosłych w zależności od aktywności fizycznej ** żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ** żywienie osób starszych ** diety alternatywne ** suplementacja diety ** uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa
tabele wartości odżywczej ** praktyczne planowanie różnych diet np. ubogoenergetycznych, lekkostrawnych, bogatoresztkowych, diet dla osób uprawniających różne formy aktywności fizycznej itp ** zasady układania jadłospisów (cele planowania jadłospisów, rozdział procentowy energii całodziennej racji pokarmowej na posiłki) ** zasady planowania jadłospisów jednodniowych, okresowych ** gramatura potraw
podstawowe techniki sporządzania potraw ** metody obróbki wstępnej i cieplnej ** wykorzystanie różnych metod i technik sporządzania potraw ** zmiany zachodzące w surowcach podczas przygotowywania potraw
mechanizmy wchłaniania i działania leków ** przemiany chemiczne leków ** rodzaje interakcji leków z pożywieniem ** suplementacja
niedowaga ** otyłość ** cukrzyca ** zaburzenia przemiany tłuszczów ** osteoporoza ** patologie przewodu pokarmowego ** układu krążenia ** moczowego ** postępowanie dietetyczne
badania organoleptyczne, analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności ** oznaczenie podstawowych składników żywności
KIERUNEK |
LICZBA |
CZESNE |
CZESNE |
WPISOWE |
Dietetyka i praktyka |
2 |
2750 zł |
575 zł |
0 zł |
w postaci dwóch wpłat semestralnych wnoszonych jednokrotnie w semestrze, za każdy semestr z góry, odpowiednio do 10 października (za I semestr z góry) oraz do 10 marca (za II semestr z góry) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni,
w postaci dziesięciu miesięcznych wpłat, które należy wnosić każdorazowo do 10 dnia miesiąca z góry w okresie: za I semestr od października do lutego (5 wpłat), za drugi semestr od marca do lipca (5 wpłat) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Wysokość semestralnego czesnego jest niższa o około 5% od sumy płatności czesnego w trybie miesięcznym.
Wysokość miesięcznej raty jest wartością średnią uwzględniającą koszt nauki w skali całego roku. Wysokość tej raty jest niezależna od ilości zajęć odbywających się w danym miesiącu.
Ważne informacje dotyczące sposobu dokonywania wpłat czesnego:
Przy dokonywaniu opłat prosimy posługiwać się tylko i wyłącznie swoim indywidualnym numerem konta, który jest generowany na podstawie numeru albumu studenta. Numer ten jest indywidualny dla każdego studenta. Numer konta można sprawdzić po zalogowaniu do Wirtualnego Dziekanatu w module Opłaty.
W przypadku nieterminowych wpłat za każdy dzień zwłoki naliczane są opłaty dodatkowe w wysokości ustawowych odsetek, a podstawą ich naliczania jest data księgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Osoby dokonujące opłat czesnego na poczcie prosimy o uwzględnienie faktu, że wpłaty realizowane w ten sposób docierają na konto uczelni nawet z tygodniowym opóźnieniem. Aby uniknąć opłat za zwłokę należy wpłacać czesne odpowiednio wcześniej.