
Studia podyplomowe dietetyka w sporcie mają typowo praktyczny charakter. Przygotowują do prowadzenia doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących aktywność fizyczną rekreacyjną oraz sportową, a także dla osób modelujących sylwetkę ciała. Absolwent będzie przygotowany do oceny żywienia i planowania żywienia w różnych dyscyplinach sportowych z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań. Łączna liczba godzin to 265, z czego aż 165h obejmują dwa główne moduły: żywienie w sporcie oraz dietetyka sportowa. Zajęcia prowadzą specjaliści z zakresu dietetyki sportowej.
Absolwent zdobędzie wiedzę i umiejętności w zakresie:
oceny żywienia i oceny stanu odżywienia,
analizy składu ciała,
sposobów żywienia w odnowie biologicznej, oraz osób o wzmożonym wysiłku fizycznym
w rożnych dyscyplinach sportu, a także żywienia w zaburzeniach metabolicznych i zaburzeniach odżywiania,
planowania indywidualnych programów dietetycznych (z wykorzystaniem programów wspomagających układanie diet), dostosowanych do potrzeb i możliwości pacjentów/klientów,
planowania strategii dietetycznych i suplementacyjnych dla sportowców, ukierunkowanych na wzrost efektywności wysiłku fizycznego i osiągnięć sportowych,
prawidłowego komponowania posiłków i racji pokarmowych, z uwzględnieniem wartości odżywczej i walorów zdrowotnych pożywienia.
Obszarem działalności zawodowej absolwenta mogą być ośrodki sportowe, rekreacyjne oraz rehabilitacyjne, uzdrowiska, poradnie dietetyczne, ośrodki spa, gabinety odnowy biologicznej.
Studia podyplomowe Dietetyka w sporcie skierowane są głównie do absolwentów kierunków medycznych i sportowych, m.in. wychowania fizycznego, dietetyki, fizjoterapii, sportu, edukacji w sporcie oraz sportowców i absolwentów kierunków związanych zawodowo ze sportem i dietetyką.
Uwaga!
W ramach tych studiów podyplomowych nie są poruszane zagadnienia dotyczące podstaw żywienia. Podstawy żywienia człowieka realizowane są w ramach studiów podyplomowych „Dietetyka i praktyka planowania żywienia”.
Nr |
Nazwa przedmiotu |
Rozkład godzin zajęć |
||||
Suma |
I semestr |
II semestr |
||||
w |
ć |
w |
ć |
|||
1 |
Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywienia |
30 |
15 |
15 |
|
|
2 |
Fizjologia wysiłku |
30 |
15 |
15 |
|
|
3 |
Żywienie w sporcie |
45 |
10 |
15 |
5 |
15 |
4 |
Dietetyka sportowa |
120 |
20 |
30 |
35 |
35 |
5 |
Suplementacja w sporcie |
20 |
|
|
10 |
10 |
6 |
Elementy psychologii sportu |
20 |
|
|
10 |
10 |
Razem |
265 |
60 |
75 |
60 |
70 |
Zarys hematologii w sporcie. Zarys genetyki w sporcie. Immunologia w sporcie. Diagnostyka laboratoryjna w sporcie. Homeostaza: głód i sytość. Skład ciała. Bilans wodny. Gospodarka energetyczna – przemiany energetyczne w ustroju. Energia składników pokarmowych. Wydatki energetyczne. Zapotrzebowanie na energię. Zmiany składu ciała związane z wiekiem. Składniki pokarmowe – klasyfikacja. Budowa i właściwości. Trawienie i wchłanianie. Zapotrzebowanie. Metabolizm.
Podstawy endokrynologii ogólnej. Płeć a aktywność fizyczna i sport. Wysiłek fizyczny a hormon wzrostu, POMC, Endorfina, cytokiny. Gospodarka węglowodanowa w sporcie. Czynność nadnerczy a sport. Czynność osi podwzgórze – przysadka mózgowa – tarczyca a aktywność fizyczna. Zaburzenia endokrynologiczne w jadłowstręcie sportowym.
Wpływ wysiłku na tkankę kostną. Wpływ aktywności fizycznej na tkankę tłuszczową. Endokrynologiczne aspekty zespołu przetrenowania.
Zarys fizjologii wysiłku fizycznego. Pomiary antropometryczne. Wyznaczanie zawartości wody całkowitej (TBW) w ustroju na podstawie beztłuszczowej masy ciała. Wyznaczanie % zawartości tłuszczu w organizmie. Biochemiczne aspekty zmęczenia. Procesy termoregulacji podczas wysiłku fizycznego.
Fizjologiczna klasyfikacja wysiłków fizycznych. Wydolność fizyczna organizmu i tolerancja wysiłkowa. Testy do oceny wydolności. Zmęczenie i wypoczynek jako konsekwencja obciążenia wysiłkowego. Zmiany adaptacyjne pod wpływem treningu: wytrzymałościowego, siłowego, szybkościowego. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane narządy organizmu człowieka. Wysiłek fizyczny a wiek człowieka. Fizjologiczne podstawy rozgrzewki. Trening fizyczny - proces adaptacji fizjologicznej. Trening wytrzymałościowy. Trening o charakterze siłowym. Anaerobowe (beztlenowe) i aerobowe (tlenowe) systemy energetyczne. Ocena możliwości metabolicznych (sprawności energetycznej). Rozwój możliwości metabolicznych (sprawności energetycznej). Zmęczenie, przetrenowanie i sposoby intensyfikacji wypoczynku.
Zapotrzebowanie na energię w sporcie. Ocena spożycia energii. Charakterystyka i zapotrzebowanie na białko w sporcie. Charakterystyka i zapotrzebowanie na węglowodany w sporcie. Charakterystyka i zapotrzebowanie na tłuszcze w sporcie Zasoby węglowodanów w komórkach mięśniowych i możliwości ich zwiększania poprzez trening i żywienie. Składniki mineralne w diecie sportowców. Zapotrzebowanie na witaminy w sporcie, ich znaczenie w gospodarce wodno-elektrolitowej i zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów. Rola nawodnienia w sporcie.
Specyfika żywienia w różnych dyscyplinach sportowych zależnie od okresów treningowych i podczas zawodów oraz odnowy. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów. Żywienie okołotreningowe. Normy żywienia dla sportowców. Kryteria ich ustalania zależnie od grupy, dla której są przeznaczone. Regulowanie masy ciała w sporcie. Metody osiągania limitów wagowych.
Analiza diety sportowców. Praktyczne planowanie diet dla osób uprawniających różne formy aktywności fizycznej: żywienie w sportach siłowych, w sportach wytrzymałościowych, w sportach drużynowych, w sportach walki, w lekkoatletyce, w sportach zimowych. Żywienie kobiet. Żywienie młodych sportowców. Żywienie sportowców z niepełnosprawnościami. Żywienie w podróży. Żywienie w okresie rekonwalescencji. Diety alternatywne w sporcie. Niedożywienie w sporcie.
Klasyfikacja suplementów diety. Suplementy diety potencjalnie skuteczne w sporcie. Suplementy diety stosowane ze wskazań lekarskich. Suplementy i odżywki zanieczyszczone lub zafałszowane środkami dopingującymi Lista substancji i metod zabronionych w sporcie.
Modele i strategie rozwoju osiągnięć sportowych i aktywności fizycznej. Sport i aktywność fizyczna a funkcjonowanie emocjonalne, poznawcze i jakość życia; Zaburzenia funkcjonowania psychicznego w sporcie – wybrane problemy.
KIERUNEK |
LICZBA |
CZESNE |
CZESNE |
WPISOWE |
Dietetyka w sporcie |
2 |
3000 zł |
633 zł |
0 zł |
w postaci dwóch wpłat semestralnych wnoszonych jednokrotnie w semestrze, za każdy semestr z góry, odpowiednio do 10 października (za I semestr z góry) oraz do 10 marca (za II semestr z góry) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni,
w postaci dziesięciu miesięcznych wpłat, które należy wnosić każdorazowo do 10 dnia miesiąca z góry w okresie: za I semestr od października do lutego (5 wpłat), za drugi semestr od marca do lipca (5 wpłat) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Wysokość semestralnego czesnego jest niższa o około 5% od sumy płatności czesnego w trybie miesięcznym.
Wysokość miesięcznej raty jest wartością średnią uwzględniającą koszt nauki w skali całego roku. Wysokość tej raty jest niezależna od ilości zajęć odbywających się w danym miesiącu.
Ważne informacje dotyczące sposobu dokonywania wpłat czesnego:
Przy dokonywaniu opłat prosimy posługiwać się tylko i wyłącznie swoim indywidualnym numerem konta, który jest generowany na podstawie numeru albumu studenta. Numer ten jest indywidualny dla każdego studenta. Numer konta można sprawdzić po zalogowaniu do Wirtualnego Dziekanatu w module Opłaty.
W przypadku nieterminowych wpłat za każdy dzień zwłoki naliczane są opłaty dodatkowe w wysokości ustawowych odsetek, a podstawą ich naliczania jest data księgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Osoby dokonujące opłat czesnego na poczcie prosimy o uwzględnienie faktu, że wpłaty realizowane w ten sposób docierają na konto uczelni nawet z tygodniowym opóźnieniem. Aby uniknąć opłat za zwłokę należy wpłacać czesne odpowiednio wcześniej.